slusaonica01
livestream01

Radio Pag Pitospore u Pagu

U svibnju cvjetaju pitospore, biljke koje ukrašavaju javne površine, parkove i dvorišta obiteljskih kuća na Pagu. Prema enciklopedijskim izvorima, pitospora je zimzeleni grm, porijeklom iz Kine i Japana, a u odgovarajućim uvjetima može doseći visinu od deset metara. No, takvih pitospora na Pagu nema.

Pitospora nije zahtjevna za uzgoj i održavanje i prilagođava se različitim vremenskim uvjetima i, što je za otočne prilike posebno važno, dobro podnosi sušu. Prema dnevničkim zapisima ing. Mičela Fabijanića, prve pitospore na području grada Paga posađene su 1957. godine. U to vrijeme ing. Mičel Fabijanić bio je direktor "Vinarije" i uključio se u projekt ozelenjavanja javnih površina u Pagu. Sjeme i sadnice pitospora naručio je iz Rasadnika na Rabu. Prve pitospore u Pagu posađene su uz plažu Prosika. Zemljište za sadnju pitospora obradili su, odnosno izorali, Jure Paro Vidolin Bile i Šime Fabijanić Špavalo. U sadnji pitospora na Prosici pomagali su radnici "Vinarije" Bartul Grašo i Ante Grašo. Tako petospore već 65 godina ukrašavaju javne površine i dvorišta u Pagu.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK