slusaonica01
livestream01

Radio Pag Proslava Svetog Trna procesija

U Pagu je na veličanstven način proslavljen blagdan Svetog Trna, slijedom kako je to bilo i 1445. godine kada je svečanost Svetog Trna prvi puta održana. U programu proslave Svetog Trna sudjelovali su, uz svećenstvo, predstavnici Grada Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić i predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš, Crkveni zbor nadžupe Uznesenja BDM Pag, Gradska glazba Pag, predstavnici DVD-a Pag, predstavnici Policijske postaje Pag, članice i članovi KUD-a Družina u narodnim nošnjama i brojni vjernici.

Proslava je počela postavljanjem Svetog Trna na oltar u crkvi Marijinog Navještenja u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite. Uz Sveti Trn postavljena je počasna straža svećenstva, dok su benediktinke u tišine molile. U 18:00 sati Sveti Trn je, uz pratnju svećenstva, benediktinki i Crkvenog zbora prenesen u Zbornu crkvu Marijina Uznesenja gdje je održana koncelebrirana misa koju je predvodio visoki predstavnik Svete Stolice u Republici Hrvatskoj, mons. dr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij. Poslije mise održana je procesija sa Svetim Trnom koja je prošla od Zborne crkve Marijina Uznesenja južnim dijelom starog dijela grada, nastavila prema Katinama do Branimirove obale, prošla uz Madrač i došla do Crkve Marijina Navještenja, gdje je, nakon molitve pred crkvom, Sveti Trn vraćen benediktinkama na čuvanje.
Prema ispravama, Sveti Trn je 1443. godine u Pag donio fra Ivan Tutnić kao poklon svojoj sestri, koludrici Mariji, na njezino svečano monaško zavjetovanje u Benediktinski samostan Sv. Margarite. Tom prigodom je napisao i ispravu o tom daru u kojoj se navodi kako relikviju Svetog Trna čuvati, štovati i izložiti u liturgijskim slavljima. Postoji prijepis te isprave iz 1564. godine. Relikvija se nekada čuvala u škrinji s četiri ključa, od kojih je jedan ključ čuvala majka opatica, drugi je bio pohranjen u paškoj Općini, treći je bio kod opata Tutnića, koji ga je predao na čuvanje jednoj plemićkoj obitelji, a četvrti je imao paški zborni Kaptol. Sveti Trn kojeg je u Pag donio fra Tutnić i kojega čuvaju paške koludrice, uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre Dame, jedini je Sveti Trn u svijetu koji posjeduje rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja. Kongregacija za obrede Svete Stolice je 1788. godine potvrdila autentičnost Svetog Trna. U Pag su došla i vidjela relikviju Svetog Trna tri papina vizitatora u različitim razdobljima i sva trojica su o Svetom Trnu rekli: „Esse de corona Domini!”, odnosno "Jest s krune Gospodnje!"
Slavljenje Svetog Trna u procesiji trajalo je od 1445. do 1945. godine, a obnovljeno je 4. svibnja 2019. godine u prisutnosti hrvatskih vitezova Svetog groba jeruzalemskoga.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK