slusaonica01
livestream01

Svecano obiljezen Dan Grada Paga

U Pagu je, 18. svibnja, na Dan utemeljenja današnjeg grada Paga, obilježen Dan Grada Paga. Program obilježavanja počeo je u 08:00 sati polaganjem vijenaca na Gradskom groblju u Pagu.

U 08:30 sati u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja održana je misa. Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Paga, na Trgu Petra Krešimira IV. nastupila je Gradska glazba Pag. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Paga počela je u 11:00 sati u Kneževom dvoru. Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš, a program je vodila Vlatka Vučić Marasović. Na sjednici su nazočni bili brojni uzvanici, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,izaslanik predsjednik Sabora RH Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Rade Šimičević, župan Zadarske županije Božidar Longin i njegov zamjenik Šime Vicković, državna tajnica Sandra Herman, predsjednik Županijske skupštine Ličko-senjske županije Marijan Kustić, ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić, izaslanstvo grada Kozarmislenya na čelu s gradonačelnikom dr. Birom Karoly , izaslanstvo prijateljskog grada Szigetvara koje je predvodio zamjenik gradonačelnika Zoltan Varga, gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajna, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina, načelnik PU zadarske Anton Dražina, te ravnatelji i direktori gradskih i županijskih ustanova, predstavnici suda, policije, Crkve i udruga. Pred početak svećane sjednice Gradskog vijeća, Gradska glazba Pag osvirala je himnu, a nakon toga je predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš otvorila sjednicu te je u svoje ime i u ime gradskih vijećnika svima nazočnima i svim građanima Grada Paga poželjela sretan Dan Grada Paga. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić održao je prigodan govor o projektima koji su u Pagu napravljeni, na kojima se radi i koje se planira raditi, te je zahvalio Vladi Republike Hrvatske, resornim ministarstvima i Zadarskoj županiji na potpori. Posebno je istakao ponos Pažana zbog bogate prošlosti i zbog svega onoga što je do danas održano. U ime čelnika otočnih jedinica lokalne samouprave govorio je gradonačelnik Grada Novalje, Ivan Dabo. Gradske vijećnike, predstavnike Grada i sve građane Grada Paga pozdravio je i ministar Davor Božinović koji je rekao kako je s velikim zanimanjem posjetio arheološko područje Stari grad gdje mu je objašnjeno kako se na tom mjestu, do 15. stoljeća, nalazio grad Paga, a tada je izgrađen novi, današnji grad Pag. Ministar Božinović je naveo kako Grad Pag postiže dobre rezultate u turizmu te je četvrti u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja na tisuću stanovnika, a najavio je i velika ulaganja u obnovu Policijske postaje Pag. Župan Božidar Longin je govorio o značenju Grada Paga u Zadarskoj županiji te je naveo kako je, od svih otoka Zadarske županije, samo u Pagu srednja škola te kako župnija ulaže te će i ubuduće ulagati u školstvo, turizam i druge projekte u Gradu Pagu. Nazočne je pozdravio, a Pažanima poželio sretan Dan Grada Paga saborski zastupnik Rade Šimičević.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja Grada Paga. Zahvalnice su dobili „Paška sirana“, Kamp „Šimuni“, ugostitelj Alen Karavanić, ugostitelj Ismet Seeragić i Market „Lorenco“. Godišnju nagradu Grada Paga u oblasti odgoja i obrazovanja dobila je Željka Zubović, ravnateljica OŠ Jurja Dalmatinca, a kako je bila opravdano odsutna, Povelju je u njezino ime preuzeo Hrvoje Crljenko, zamjenik ravnateljice. Godišnju nagradu Grada Paga dobila je Nedjeljka Oros, za doprinos u očuvanju i uvrštavanju paške čipke na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, dobivanju oznake izvornosti i oznake Hrvatski otočni proizvod te dugogodišnjoj edukaciji mnogih naraštaja čipkarica. Povelju Grada Paga za životno djelo dobio je Boris Palčić za poseban doprinos u očuvanju raznolikosti bilja otoka Paga, posebno polja kadulje, zaštiti pčela te za dugogodišnji rad u Crvenom križu. Boris Palčić se zahvalio u ime svih dobitnika javnih priznanja te je govorio o značenju pčelarstva u prošlosti i sadašnjosti Paga, navodeći kako je prva pčelarska zadruga u Pagu utemeljena 1905. godine.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nastupila je klapa „Sol“.

Poslije svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Paga, na Trgu Petra Krešimira IV. nastupila su djeca iz Dječjeg vrtića „Paški mališani“.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK