slusaonica01
livestream01

Gradonacelnik Ante Fabijanic na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Paga

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Paga, održane u prigodi Dana Grada Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić je rekao kako su Pažani s razlogom ponosni što grad Pag, kao rijetko koji grad, ima svoj rođendan, a to je 18.svibnja 1443. godine, dan kada je položen kamen temeljac za Zbornu crkvu Uznesenja Marijina i za kulu Skrivanat, što je bio početak izgradnje novog, današnjeg grada Paga.


"Pag je grad bogate povijesne kulturne tradicije, grad svjetski poznate paške čipke nematerijalne kulturne baštine zaštićene pri UNESCO-u, grad bijelog zlata, paške soli, grad svjetski poznatog paškog sira. Sve ove činjenice koje uvijek ističemo dokazuju da su naši preci znali planirati i kvalitetno odraditi sve što je bilo potrebno da grad Pag bude mjesto lijepog života," rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Naveo je kako je dugoročni cilj da se svi uključe u ostvarenje cilja, a to je da Grad Pag bude mjesto lijepog života.
Gradonačelnik Fabijanić je nakon toga govorio o projektima koji se rade na području Grada Paga.
"U Gradu Pagu trenutno Vlada Republike Hrvatske financira i provodi nekoliko važnih projekata. To su Projekt kanalizacije Golija, Projekt sanacije obale Prosika, rješavanje vodoopskrbe južnog dijela otoka što se nastavlja dalje postavljanjem cjevovoda prema Dinjiški i Miškovićima. Hrvatske ceste trenutno projektiraju izgradnju pješačke staze uz državnu cestu D 106, od kružnog toka prema Vodicama. Potpisan je sporazum s Državnom geodetskom upravom za cjelovitu katastarsku izmjeru na području cijelog Grada. U tijeku je uređenje područja Prosika uz gradsku plažu i to 400 parkirnih mjesta uz uređenje objekta i sportskih terena koji će proširiti turističku ponudu. Po pitanju turizma, u suradnji Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, uspješno se razvija projekt PagOutdoor kojeg financijski podržava Ministarstvo turizma i sporta RH kao jedan od značajnijih i uspješnijih projekata. Moram naglasiti da aktivno radimo na razvoju vjerskog turizma za kojeg naš grad Pag ima izvanredne preduvjete. To je najbolje dokazao posljednji događaj, proslava relikvije Svetog Trna u kojoj je sudjelovao apostolski nuncij. Ovaj vid turizma omogućit će nam produženje turističke sezone. Po pitanju obrazovanja, nastavlja se treća faza uređenja osnovne škole u Pagu čime je osiguran jednosmjenski rad i omogućen visoki standard odgojno-obrazovnog procesa u školi. Valja naglasiti da su sredstva osigurana iz Programa razvoja otoka, uz pomoć Zadarske županije i Grada Paga. U tijeku je obnova Doma kulture i to treća faza unutarnjeg i vanjskog uređenja. Aktivno se radi na ekologiji, pa je tako sklopu EU projekta nabavljeno 1.500 spremnika za biootpad koje smo počeli dijeliti krajnjim korisnicima. Ispunjeni su svi preduvjeti i riješeni imovinsko pravni odnosi za novu halu sortirinice otpada. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša nabavljen je biostabilizator kao nastavak ulaganja u smanjenje količine otpada. U našim manjim okolnim naseljima izgrađen je veliki broj novih cesta čime je mnogim našim stanovnicima nakon četrdeset i više godina omogućen pristup objektima i plaži. Također, u programu je asfaltiranje i uređenje ceste Smokvica–Vlašići. Izgradili smo i uredili sportska igrališta u nekoliko naših manjih mjesta te izrađujemo dokumentaciju za daljnji nastavak. Dobivena je lokacijska dozvola za proširenje groblja u Pagu i potpisan je ugovor za projektiranje prve faze proširenja grobnih mjesta. Kako bi se potaknula gradnja na području grada Paga, u prošloj i ovoj godini izrađena je i prostorno planska dokumentacija. I za kraj, s pogledom u budućnost kažimo da je pripremljena projektna dokumentacija za niz projekata za Nacionalni plan oporavka i otpornosti," rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Naveo je kako svi zacrtani planovi, programi i ciljevi ovise o zalaganju i radu svih, bez obzira kojoj političkoj opciji tko pripada.
"Svi živimo u istom gradu i svih nas vodi ista želja da mi i naši budući naraštaji imamo kvalitetan i lijep život u našem Pagu," rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK