slusaonica01
livestream01

JVP Pag Zabrana lozenja vatre na otvorenom prostoru

Javna vatrogasna postrojba Pag objavila je priopćenje u kojem se navodi kako je od 1. lipnja do 31. listopada 2022. godine zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru.

JVP Pag navodi kako, temeljem Odluke Županijske skupštine Zadarske županije, KLASA: 214-01/07-01/02, URBROJ: 2198/1-02-08-6 od 5. lipnja 2008. godine, o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru, od 01.06. 2022. do 31.10.2022. godine, STUPA NA SNAGU ZABRANA LOŽENJA VATRE NA OTVORENOM PROSTORU.
Na temelju Odluke zabranjeno je spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada na poljoprivrednim zemljištima, grmlja, gustog šumskog raslinja i šikara, smeća, bacanje šibica, opušaka, zapaljivih tvari ili vršenje radnji koje mogu izazvati požar na otvorenom prostoru.
Osoba koja izazove požar kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj, a nepromišljenim radnjama može se počiniti i kazneno djelo "Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom" za koje se može izreći i zatvorska kazna.
Vatrogasci navode kako je tijekom ljetnih mjeseci povećana opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci su nemar i nepropisno korištenje otvorenog plamena, odnosno ljudski faktor, na primjer korištenje otvorenih ložišta, roštilja, spaljivanja korova i suhe trave, bacanje opušaka cigareta i slično.
Kako bi se izbjegle posljedice vatrogasci mole građane da svojim savjesnim ponašanjem smanje mogućnosti od pojave požara na najmanju moguću mjeru kako bi se na taj način zaštitili ljudski životi, te spriječilo počinjenje materijalne štete, a angažiranje ljudskih i materijalnih snaga u gašenju požara svelo na najmanju moguću mjeru.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK