slusaonica01
livestream01

Strani radnici na otoku Pagu

Prema još neslužbenim podacima, na području otoka Paga radi oko 300 stranih radnika. Među strancima koji na području otoka Paga obavljaju razne sezonske, ali i ne samo sezonske, poslove, najviše je Kosovara, Srba, Bošnjaka, Makedonaca, Indijaca i Nepalaca. Indijci i Nepalci su u većem dijelu zaposleni na mužnji ovaca u siranama ili u OPG-ovima. Kosovari su uglavnom zaposleni u građevini, a manji broj ih radi u ugostiteljstvu.

Srbi uglavnom rade u ugostiteljstvu i u trgovinama, a Bošnjaci su podjednako zaposleni u ugostiteljstvu i u građevini. Makedonci uglavnom rade u ugostiteljstvu. Strani radnici koji rade na Pagu su u većem broju mlađe životne dobi, a ima više muškaraca nego žena. Neki od stranih radnika su na Pagu pokrenuli vlastiti posao i pružaju usluge čišćenja apartmana i soba ili usluge održavanja zgrada i stanova, odnosno obavljaju poslove kućnih majstora. Strani radnici iz BiH i Srbije poslove na otoku Pagu pronalaze preko posredničkih agencija, a do sada ih je najviše došlo preko posredničkih agencija iz BiH. Kosovari na otok Pag ne dolaze posredovanjem agencija nego preko obrta ili tvrtki koje obavljaju poslove na otoku i po potrebi dovode radnike s Kosova. Kosovari na otok Pag dolaze organizirano, u manjim ili većim grupama, gotovo nikada pojedinačno. Makedonci, slično kao i Kosovari, na otoku Pagu posao dobivaju preko obrta i tvrtki koje ih dovode po potrebi, ali određeni broj ih je rodbinski povezan s poslodavcima koji su također s područja Sjeverne Makedonije. Prema procjenama ugostitelja, turističkih djelatnika i građevinara, idućih godina potražnja za stranim radnicima na otoku Pagu će se povećavati. Policijska uprava zadarska je u predpandemijskoj 2019. godini, za rad na sezonskim poslovima zaprimila 2.500 zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad stranih državljana od kojih je najveći broj bio iz BiH, Kosova, Srbije, Albanije i Ukrajine. Među zainteresiranima za rad na području Zadarske županije bilo je i Indijaca, Filipinaca i Tajlanđana. Po policijskoj evidenciji, vidljiv je trend rasta zapošljavanja stranih radnika, posebice iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK