slusaonica01
livestream01

Tvornica konzervi brace Mirkovic Pag

U jesen 1990. godine, nakon što je Općina Šiška iz Ljubljane prestala koristiti nekadašnju palaču Mirković kao školsko odmaralište, dio kompleksa se počeo uređivati. U jednoj prostoriji, u dijelu zgrade prema Katinama, gdje se nekada nalazio mlin, nađeno je nekoliko kutija s naljepnicama za konzerve (konzervirane rajčice, pomidore) i za boce vermuta.

Na višebojnim naljepnicama bili su natpisi "TOMATO Concentrated Pasta" i "Vino Vermouth, Braća Mirković, Pag (Dalmacija)". Usprkos tome što su naljepnice bile stare najmanje pedeset godina, bile su dobro očuvane i izgledale su kako da su dan prije dopremljene iz tiskare. Kutije su ostavljene na dvorištu, nitko na njih nije obraćao pozornost i ubrzo su se raspale, a naljepnice je dvorištem raznosio vjetar. Te naljepnice bile su posljednji ostatak nekadašnje vrlo uspješne tvornice za proizvodnju konzervi, vermuta i prošeka obitelji Mirković. Tvornica se nalazila na južnom dijelu grada Paga, između Macela i Na Tale, preko puta Podmira, na spoju Zagrebačke ulice i Ulice Stjepana Radića. Danas je na tom mjestu kompleks ruševnih zgrada "Zanatkomerca". Tvornicu konzervi izgradila su braća Lucian i Nikola Mirković 1928. godine, u vrijeme velike gospodarske krize, što, začudo, nije utjecalo na uspješnost njihovog rada. Obitelj Mirković je imala vlastitu proizvodnju pomidora, ali im vlastita proizvodnja nije bila dovoljna i sirovine su otkupljivali od mnogih otočnih poljoprivrednika. Tvornica konzervi je radila vrlo uspješno i braća Mirković su ubrzo proširila pogon i počeli su, uz konzerve, proizvoditi vino, vermut i prošek, a planirali su raditi i pjenjušac. Imali su vlastite vinograde i vlastitu proizvodnju grožđa, ali su grožđe otkupljivali i od otočnih vinogradara. Proizvodi braće Mirković prodavali su se na domaćem tržištu, ali su se i izvozili, čak i u SAD. Tvornica je, pred početak Drugog svjetskog rata, zapošljavala velik broj Paškinja i Pažana i, uz solanu, bila je središte industrijske proizvodnje u Pagu. Međutim, dolazak rata tvornica braće Mirković nije preživjela. Oštećena je za vrijeme savezničkog bombardiranja Paga, a gotovo potpuno srušena za vrijeme partizanskih topničkih napada na njemačke položaje na predjelu Macel i Na Tale. Prema svjedočenju jednog člana obitelji Mirković, neposredno poslije rata namjeravalo se obnoviti tvornicu. Međutim, nova vlast je nacionalizirala svu imovinu obitelji Mirković, a tako i tvornicu. Tvornica braće Mirković više nije bila njihova, postala je općenarodna imovina. U jednom, manje oštećenom dijelu tvornice, uređeno je skladište hrane koja je iz SAD-a dolazila u Pag kao humanitarna pomoć. Kasnije je na prostoru nekadašnje tvornice braće Mirković bilo poduzeće "Budućnost", zatim "Zanatstvo", nakon toga "Komunalno društvo", a danas je to "Zanatkomerc". U Pagu više nema tragova nekada velike i vrlo uspješne Tvornice konzervi braće Mirković.


Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK