slusaonica01
livestream01

Potpora pcelarima

Ministarstvo poljoprivrede u svojem priopćenju navodi kako je započela predaja zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini. Rok za podnošenje zahtjeva traje do 26. kolovoza 2022. godine, a obrazac zahtjeva za potporu pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini nalazi se na mrežnim stranicama ministarstva.

U priopćenju se navodi kako je objavljen Pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u 2022. godini, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti 1,2 milijuna kuna za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima. Sredstva će se dodijeliti pčelarima kod kojih je Državni inspektorat Republike Hrvatske potvrdio pomor pčelinjih zajednica putem Izvješća o inspekcijskim nadzorima na stradalim pčelinjacima tijekom proljeća 2022. godine te zaključno s 1. srpnjem 2022. godine, a koji podnesu zahtjev za potporu. Program ima za cilj kroz financijsku pomoć oštećenim pčelarima nadoknaditi dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje. S obzirom na značaj pčela kao dijela poljoprivrede i sveukupnog sustava očuvanja biološke raznolikosti te sukladno Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, pčelarska je proizvodnja u okviru Strateškog plana RH 2023–2027, izdvojena u zasebnu sektorsku intervenciju. Strateški plan donosi povećanje potpore za pčelarski sektor na 28,4 milijuna kuna u 2023. godini te 28,8 milijuna kuna u ostalim godinama provedbe, čime je iznos za pčelarski sektor u novom programskom razdoblju povećan za oko 60 posto.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK