slusaonica01
livestream01

Tiskovna za medije u Novalji

U Novalji je, u hotelu "Olea", održana konferencija za medije o projektu "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja".
"Ovim projektom, nastavno na sve ostale projekte, kao što su sanacija luke Žigljen, radovi u ribarskoj luci, sada napreduje izgradnja ribarnice, dogradnja osnovne škole, izgradnja policijske postaje, zatvara se krug ispunjenja svih ključnih elemenata za efikasno funkcioniranje grada," rekao je Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje.


Neven Korda, direktor Komunalija, d.o.o. Novalja, je rekao kako vrijednost projekta iznosi 33 milijuna eura, bez PDV-a, od čega bespovratna EU sredstva iznose 23 milijuna eura, a nacionalno sufinanciranje iznosi 10 milijuna eura. Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt obuhvaća Novalju, Staru Novalju, Casku, Vidaliće, Kustiće, Zuboviće i Metajnu.
O projektu je Neven Korda, direktor Komunalija, d.o.o. rekao: "Glavni ciljevi projekta, koji proizlaze iz strateških dokumenata i EU Direktiva vezanih za sektor zaštite voda, doprinijet će smanjenju prodiranja kanalizacijskih voda u podzemlje, boljoj kvaliteti vode namijenjenoj ljudskoj potrošnji te time i zaštiti zdravlja građana koji trajno ili povremeno žive na području obuhvata aglomeracije. Izgradit će se ukupno 53 kilometra cjevovoda, povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje i omogućiti pročišćavanje otpadnih voda na membranskom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda drugog stupnja, kapaciteta 39. 000 ES, što je jamstvo za trajnu zaštitu mora."
Korda je rekao kako su radovi u visokom stupnju izvršenosti. Na precrpnoj stanici Komorovac dovršenost je oko 80 posto, a na vodospremniku Komorovac II. (V=5000 m3) dovršenost je oko 70 posto. Za sjeverni ogranak vodovoda Novalja, na dionici Čelac-Špital i odvodnja obilaznice ishodovana je uporabna dozvola, a sanacija postojeće kanalizacije Novalja i Gajac je u fazi dovršenosti od 20 posto. Znatno je uznapredovala dogradnja sustava sanitarne odvodnje za naselja Caska, Vidalići, Kustići, Zubovići, Metajna-Zubovići i tlačni cjevovod od Metajne do Zubovića, uz dovršenost od oko 70 posto. Korda je naveo da je za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u tijeku podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu, a radovi bi trebali početi u svibnju ove godine.
"Do kraja godine planira se dovršenje svih aktivnosti vezanih za izgradnju mreže te kompletna nabava komunalne opreme," rekao je Korda.
Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, je izrazio zadovoljstvo napretkom projekta koji će donijeti prednosti u vidu smanjenja onečišćenja i racionalizacije potrošnje vode na otoku Pagu. Rekao je da će cjelokupna zbirna ulaganja iznositi i do 50 milijuna eura.
"To će uvelike doprinijeti razvitku održivog turizma na otoku i biti putokaz i drugim gradovima u priobalnim područjima da se može puno postići kada se projekti dobro pripreme," rekao je Đuroković.
Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije je rekao: "Moram spomenuti financiranje projekata Županije putem sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, resornih ministarstava i EU fondova kojih je trenutno u različitim fazama realizacije preko 120 na području Ličko-senjske županije. Cilj svih tih projekata je zadržati opstojnost i održivost života na području županije, kako u demografskom tako i u gospodarskom smislu, i to prvenstveno kroz otvaranje novih radnih mjesta. Konkretno u Novalji je cilj razvoj dodatnih turističkih sadržaja koji nisu mogući bez razvoja popratne infrastrukture. Uz sve ovo treba istaknuti potrebu aglomeracije i dodatnih ulaganja na području cijele županije od aglomeracije Plitvičkih jezera do izgradnje vodovoda na južnom području općine Karlobag."
Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja rekla je da su osim Operativnog programa konkurentnost i kohezija iz kojeg je financiran ovaj projekt, velika ulaganja i iz NPOO-a iz kojeg za vodno-komunalni sektor na raspolaganju stoji 539 milijuna eura.

Josip Portada/Radio Pag
Foto:Elvis Šmit

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK