slusaonica01
livestream01

Relikvija Svetog Trna u Pagu

U Pagu se svakog 4. svibnja obilježava blagdan Svetog Trna, relikvije koju vjernici štuju s najvećom pobožnošću. Uz liturgije, tog dana se održava i procesija koja je obnovljena 2019. godine. Sveti Trn je 1443. godine u Pag donio fra Ivan Tutnić, kao poklon svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u Benediktinski samostan sv. Margarite.

Fra Tutnić je napisao i ispravu o tom poklonu, a u prijepisu te isprave iz 1564. godine, koja je dio arhiva paškog pravnika i povjesničara Marka Laura Ruića, s ovjerom javnog bilježnika Benedikta Zorovića, navodi se niz pojedinosti koje darovatelj Svetog Trna fra Ivan Tutnić zahtijeva, odnosno na koji način čuvati, štovati i izložiti relikviju Svetog Trna u liturgijskim slavljima. Relikvija Svetog Trna čuva se u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite. Kongregacija za obrede Svete Stolice je 1788. godine, na temelju izvješća dva papinska vizitatora, potvrdila autentičnost Svetog Trna i odredila da se proslava Svetog Trna slavi svake godine 4. svibnja. Ta odluka Kongregacije zapisana je u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se svake godine 4. svibnja u Pagu časti relikvija Svetog Trna. Postoje samo dva Sveta Trna koja imaju potvrdu autentičnosti, jedan koji se čuva u Pagu i drugi koji se čuva u katedrali Notre Dame u Parizu. U posljednje četiri godine Sveti Trn je bio više puta izložen, kao dio Stalne izložbe crkvene umjetnosti Benediktinskog samostana sv. Margarite, u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja i u crkvi Marijinog Navještenja.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK