slusaonica01
livestream01

Sveti Trn proslava Pag

U Pagu je održana proslava Svetog Trna, jedinstvene relikvije koja se od 1443. godine čuva u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite i kojoj vjernici odaju počast svakog 4. svibnja. Po starom običaju, na dan proslave, relikvija Svetog Trna bila je izložena na središnjem oltaru u crkvi Benediktinskog samostana Sv. Margarite.

Pred izloženim Svetim Trnom vjernici su se molili u tišini. Sveti Trn je u 18:00 sati prenesen u Zbornu crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije, a prenio ga je mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup, u pratnji paškog župnika don Bože Barišića, don Darija Tičića, biogradskog župnika i svećenstva iz svih otočnih župa. Misno slavlje u Zbornoj crkvi predvodio je mons. Zgrablić, a na misnom slavlju bili su brojni vjernici, hodočasnici s područja Biograda, benediktinke, članovi KUD-a "Družina" u paškim narodnim nošnjama, članovi JVP Pag, DVD-a Pag, Gradska glazba Pag i predstavnici Grada Paga, gradonačelnik Ante Fabijanić i predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš. Nakon misnog slavlja održana je procesija sa Svetim Trnom, a tijekom procesije relikviju Svetog Trna nosio je mons. Zgrablić. Po završetku procesije, Sveti Trn je vraćen u Benediktinski samostan sv. Margarite. Prema izvornim dokumentima, Sveti Trn je 1443. godine u Pag donio fra Ivan Tutnić, kao poklon svojoj sestri, koludrici Mariji, na njezino svečano monaško zavjetovanje u Bendiktinski samostan Sv. Margarite. Fra Tutnić je napisao ispravu o tom daru u kojoj je naveo kako relikviju Svetog Trna treba čuvati, štovati i izložiti u liturgijskim slavljima. Sačuvani ostaci Kristove trnove krune čuvaju se na samo dva mjesta u svijetu, jedan u gradu Pagu, a tri u katedrali Notre Dame u Parizu i jedini su koji posjeduju službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja.

Josip Portada/Radio Pag

Foto: Elvis Šmit

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK