slusaonica01
livestream01

Povelja suhozidna gradnja

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Korižinek uručila je gradonačelniku Grada Paga Anti Fabijaniću Povelju UNESCO-a za Grad Pag kao nositelja kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje. Gradonačelnik Fanbijanić je o tome za Radio Pag rekao:

 

"Ponosni smo što smo dobili ovo veliko priznanje, jer je suhozidna gradnja dio naslijeđene baštine grada Paga. Na našem području postoje kilometri zidova izgrađenih tehnikom suhozidne gradnje. Dakle, puno toga je sačuvano, a trudit ćemo se kako bi se to i dalje čuvalo i kako bi i suhozidna gradnja postala jedan od simbola našega grada koji se može koristiti u promociji grada Paga."

Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako je već pri UNESCO-u zaštićena paška čipka, te kako se radi na tri nova projekta zaštite naslijeđene baštine Grada Paga.

"Cilj nam je zaštititi kulturnu baštinu kako bi se sačuvala za budućnost. Kada se završi postupak zaštite tri dijela kulturne baštine na čemu sada radimo, o tome ćemo obavijestiti javnost," rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Ministrica Obuljen Koržinek je izrazila zadovoljstvo što postoji veliki entuzijazam i trud u očuvanju umijeća suhozidne gradnje koje je, kako je rekla, već bilo gotovo zamrlo, a posljednjih godina doživljava preporod i prenosi se mlađim generacijama.

Na popis nematerijalne baštine čovječanstva nalazi se umijeće gradnje suhozida u Hrvatskoj, na Cipru, u Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj i Švicarskoj.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK