slusaonica01
livestream01

Pag Procesija

U Pagu je, brojnim liturgijama, zavjetnom procesijom i zabavom na Trgu Petra Krešimira IV., proslavljen blagdan Velike Gospe. Slavlje je počelo Trodnevnicom, misama u Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu i u Marijanskom svetištu u Starom gradu. U noći od 14. na 15. kolovoz, prema starom običaju, u crkvi u Starom gradu održano je cjelnoćno bdijenje uz molitvu pred kipom Majke Božje.

Središnji dio proslave bila je 168. zavjetna procesija koja je, na blagdan Velike Gospe, u 18:00 sati krenula iz Starog grada s kipom Majke Božje, uz pratnju svećenstva, crkvenog zbora, članica i članova KUD-a Družina u narodnim nošnjama, paških vatrogasaca, predstavnika otočnih župa, brojnih vjernika iz grada Paga i s otoka Paga i hodočasnika. Na putu kojim se kretala procesija paški vatrogasci su osigurali okrijepu za sudionike procesije. Procesiju su pratili mladi Pažani u čamcima koji su nosili zastave Republike Hrvatske i Grada Paga. Po dolasku procesije u Pag, u Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina održana je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup. Kip Majke Božje postavljen je uz središnji oltar i ondje će ostati do blagdana Male Gospe, kada će se, u procesiji, prenijeti u Marijansko svetište u Starom gradu. Prva zavjetna procesija u Pagu održana je 1855. godine i za sve Paškinje i Pažane postala je posebno značajan vjerski događaj. Mnoge Paškinje i Pažani koji žive u raznim gradovima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, dolaze u Pag pred blagdan Velike Gospe, kako bi sudjelovali u liturgijama i procesiji i kako bi blagdan Velike Gospe proslavili s članovima obitelji. Nakon završetka svete mise, na Trgu Petra Krešimira IV. održan je zabavni program u kojem su nastupili izvođači "A strane", Iva Ajduković i Alen Đuras, uz grupu Ante Gela. Program proslave Velike Gospe organizirali su Župni ured Pag, Grad Pag i Turistička zajednica Grada Paga.

Josip Portada/Radio Pag
Foto: Elvis Šmit

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK