slusaonica01
livestream01

Sol i kultura 2

Manifestacija "Misec paške soli" u organizaciji Solane Pag i Turističke zajednice grada Paga protekli petak imala je svoje treće tematsko izdanje ovog puta pod nazivom "Sol i kultura".
Uz redovna jutra na poljima soli bila je organizirana radionica suhozidne gradnje udruge Dragodid u sklopu koje je dovršen suhozidni amfiteatar u prostoru Solane.


U poslijepodnevnom terminu, u prostoru Stalne postave izložbe solarstva u magazinu solu, održana je ''Ćakulaonica''. Prof.dr.sc. Ivo Fabijanić, redoviti profesor na Sveučilištu u Zadru održao je predavanje pod nazivom ''Boli li nas više kad na ranu stavimo sol ili papar?'' u kojem je profesor Fabijanić Lingvistički raščlanio ove dvije riječi i njihovu upotrebu u standardnom jeziku i lokalnom dijalektu kao i frazeme u kojima se koriste. Kako su nam rekli organizatori posjetitelji, ujedno i sudionici u Ćakulaonici često su se uključivali raspravu, osobito kad je na red došlo kratko upoznavanje sa povijesti paških solana i sa načinom proizvodnje. Nekolicina žena zorno se prisjećala dana kada su kao školarke odlazile na sezonski rad na polja soli; ''na poplati'' – gdje su ručno čistile prikupljenu sol od komadića odignute blatne podloge. Muškarci su se prisjetili svojih očeva i djedova koji su žgribali sol, ili pak bili vodari na velikim poljima soli.
Za sve posjetitelje Stalne izložbe solarstva ulaz je bio slobodan, a uz stalni postav mogli su razgledati i izložbu fotografija Foto kluba Pag.
Za vrijeme trajanja manifestacije svi proizvodi Solane Pag bili su ponuđeni po akcijskim cijenama.
U petak 29. rujna će se održati Sajam otočnih proizvoda koji će zaključiti manifestaciju "Misec paške soli".

Sol i kultura 1

Radio Pag/Elvis Šmit

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK