slusaonica01
livestream01

Obnova procelja crkve u Starom gradu

Završeni su radovi na uređenju pročelja crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu, paškom Marijanskom svetištu. Na pročelju su popravljena sva oštećenja i potpuno je obnovljena rozeta. Crkva je izgrađena u 13. stoljeću i jedna je od najstarijih u Europi u kojoj se, od njezine izgradnje, dakle oko 800 godina, održavaju bogoslužja.

Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je o obnovi pročelja crkve rekao: "Grad Pag je organizirao radove na crkvi kako bi se spriječila nova oštećenja, a posebno smo ponosni što je postavljena potpuno uređena rozeta. Crkva u Starom gradu je jedan od najvažnijih spomenika kulture u Pagu, a u crkvi se čuva kip Majke Božje od Staroga grada, zaštitnice Paškinja i Pažana. Uređenjem pročelja crkve završeni su veliki radovi koji su obavljeni u skladu s pravilima koje je postavilo Ministarstvo kulture."

Radovi na uređenju crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu počeli su prije tri godine. U sklopu uređenja crkve, restauriran je i središnji oltar, a ta taj dio radova iz državnog proračuna bilo je osigurano 10.000 eura. Radove na uređenju pročelja crkve sv. Marije Ministarstvo kulture sufinanciralo je s 20.000 eura. Ostala potrebna sredstva osigurao je Grad Pag. Radilo se na saniranju fasade i na učvršćivanju pročelja posebnim špricama kako bi se spriječio ulazak oborina u unutrašnjost crkve i probijanje vlage na unutarnje zidove crkve. Za te radove Grad Pag je osigurao 20. 000 eura. Grad Pag je organizirao i izradu replike rozete koja je, tijekom radova na restauraciji izvorne rozete, bila stavljena na pročelje crkve.

Gradonačelnik Fabijanić je rekao da će se i dalje raditi na uređenju Starog grada, održavanjem prilaznih putova i okoliša, ali i daljnjim radom na očuvanju spomeničke baštine. Stari grad je naziv za područje na kojem se od ranog Srednjeg vijeka do 1474. godine nalazio grad Pag. Naime, Pažani su 1443. godine počeli s izgradnjom novog, današnjeg grada Paga, a 1474. godine su se, u velikoj i svečanoj procesiji, preselili u svoj novi grad. Međutim, i nakon preseljenja u novi grad, Pažani nisu napustili Stari grad. U Starom gradu je ostala crkva Uznesenja Marijina u kojoj su se, u posebnim prigodama, nastavile održavati liturgije i ta se tradicija, započeta u 15. stoljeću, nastavila održavati i u 21. stoljeću.

Josipo Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK