slusaonica01
livestream01

Potpis institut

U Gradskoj vijećnici u Novalji potpisan je sporazum o suradnji između Grada Novalje i Instituta za migracije i narodnosti. Sporazum o suradnji potpisali su gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo i ravnateljica instituta Marina Perić Keselj. Na temelju sporazuma, uspostavit će se suradnja na području znanosti, kulture i obrazovanja kroz razne programe, kao što su organizacija zajedničkih konferencija, radionica, tribina, okruglih stolova, sukladništva, izdanja knjiga, monografija i drugog.

U suradnji Grada Novalje i Instituta za migracije i narodnosti, prošle godine u Novalji je održan Prvi susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine koji je bio posvećen sunarodnjacima u Mađarskoj. Organizatori susreta bili su Institut za migracije i narodnosti, Grad Novalja i Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, a pokrovitelji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ove godine tema skupa bit će Hrvati u Crnoj Gori, a nakon toga i hrvatska zajednica u Srbiji. U ime jednog od pokrovitelja Susreta hrvatski ministar diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuo je kako je važno povezivati Hrvate s matičnom zemljom Hrvatskom, jačati komunikaciju i boriti se za njihov što bolji standard. Gost susreta bio je i potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je naveo kako su hrvatske manjine na različite načine uključene u društveno-politički život domicilnih država, i tu je naveo Hrvate u Mađarskoj za koje je ocijenio da su među najbolje integriranima. Izaslanstvo Hrvata iz Mađarske, kojima je bio posvećen 1. susret u Novalji, predvodio je predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, a u njegovu izaslanstvu bili su predstavnici najvažnijih institucija ove zajednice, Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Instituta društvenih znanosti, Saveza Hrvata u Mađarskoj, Croatice, Hrvatskog glasnika i drugi.

Josip Portada/Radio Pag Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK