slusaonica01
livestream01

Pag Nedostatak lijecnika

Grad Pag suočava se s ozbiljnim nedostatkom adekvatne medicinske skrbi i liječnika, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima i posjetiteljima.

Trenutno na području Grada Paga boravi preko 18.000 ljudi. Upozorenja o nedostatku zdravstvenih usluga na ovom području iznose se već godinama, ali nažalost, situacija se nije poboljšala. Štoviše, stanje se pogoršalo. Unatoč prošlogodišnjem potpisivanju Ugovora i financijskom ulaganju Grada Paga za poboljšanje zdravstvenih usluga sa Zadarskom županijom i plaćanju 7.650,00 € obećana usluga nije isporučena u potpunosti jer je medicinski tim ugašen 15. kolovoza u samoj špici turističke sezone.

Premda je gradonačelnik Ante Fabijanić nekoliko puta inicirao sastanke s predstavnicima Upravnog odjela za zdravstvenu skrb Zadarske županije i poslani su mailovi, a situacija je ostala ista. Tek imaju usmeni odgovor od Marka Kolege, pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije da se radi na rješavanju problema jer nedostaju liječnici te da će u petak posjetiti Pag.

„Turistička sezona je počela i trenutno na području Grada Paga boravi preko 18.000 ljudi,

a na području Grada Paga nemamo adekvatnu zdravstvenu uslugu i hitna nema liječnika u svom timu. Premda je obećano da će se problem riješiti 1. srpnja, evidentno je da se nije riješilo jer je samo ovaj prvi tjedan pokriven sa liječnikom hitne pomoći. Za ostale dane se, kako kaže pročelnik Kolega, rješava. Svima je jasno da ljude koji trebaju liječničku pomoć ne zanima ništa i ne znaju da Zadarska županija mora iznaći rješenja već krivicu bacaju na Grad i gradonačelnika. Na našim sastancima dana su obećanja da će sve biti u redu, ali pitam se tko će biti odgovoran ako netko strada. Dobili smo obećanja da će se situacija na terenu popraviti, međutim došla je sezona, a sve je gore.“, naglašava paški gradonačelnik i dodaje kako je ovo kronična bolest i odnos prema Gradu Pagu koji traje već godinama.

„Valja reći da su djelatnici koji rade u ispostavi Doma zdravlja u Pagu premoreni i ne mogu izdržat toliki pritisak, a tek je početak turističke sezone. Pitanje je dana do kada će ovako iscrpljeni djelatnici moći raditi što će izazvati kolaps u cijelom sustavu, a to naši ljudi nisu zaslužili. Grad Pag poziva Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, sve nadležne institucije, uključujući Ministarstvo zdravstva i županijske vlasti, da hitno riješe ovaj problem. Građani i turisti zaslužuju sigurnost i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Osiguranje adekvatne medicinske skrbi i liječnika na ovom području mora biti prioritet kako bi se osigurala sigurnost svih stanovnika, turista i posjetitelja.“, izjavio je Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga.

Posebno zabrinjava i činjenica da kroz Pag prolaze dvije ceste, županijska i državna, što povećava potrebu za adekvatnu hitnu medicinsku skrb rizik. Nedostatak medicinskih timova znači da u hitnim situacijama nema adekvatne zdravstvene skrbi, što može imati ozbiljne posljedice – gubitak ljudskih života.

Kako sada stvari stoje, valja pričekati najavljeni posjet pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marka Kolege najavljen za petak da se i sam uvjeri u tešku situaciju zdravstvenih djelatnika i medicinske skrbi u gradu Pagu.

Objava: Grad Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK