slusaonica01
livestream01

Pećirko

U sjedištu gradske uprave Grada Paga, u uredu gradonačelnika, održan je radni sastanak na temu projekta Kulturno-poduzetničkog centra čiji je nositelj Srednja škola Bartola Kašića Pag.

 

Na sastanku su bili nazočni gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića Pag Marija Pećirko, načelnik Općine Kolan Šime Gligora, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina i pročelnica Marija Radoslović. O sastanku je Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartola Kašića Pag, za Radio Pag, rekla: "Inicijalna tema našeg sastanka bila je podrška jedinica lokalne samouprave otoka Paga koje pripadaju području Zadarske županije, radu srednje škole i našim projektima koji su nam u planu. Glavni projekt oko kojeg već dugo trošimo energiju i vrijeme i nadamo se da ćemo ga što skorije realizirati je izgradnje zgrade kulturnog i poduzetničkog centra Smart Hub Pag kojeg vodi Srednja škola Bartula Kašića i kojeg je kandidirala na predpozivu integriranog teritorijalnog programa za otoke. Projekt je prošao na tom predpozivu, međutim postoji jedna stavka koju nismo u potpunosti definirali. To je stavka kompletnog financiranja projekta izgradnje zgrade i funkcioniranja tog projekta, tako da su predstavnici sve tri jedinice lokalne samouprave s našeg otoka koje pripadaju Zadarskoj županiji, izrazili spremnost na suradnju na tom projektu. Izrazili su spremnost na sufinanciranje tog projekta i izgradnje zgrade u okviru svojih mogućnosti. O tome će se sve definirati kada budemo imali definiran troškovnik i, naravno, sve u suradnji sa Zadarskom županijom. Na sastanku se govorilo i o podršci jedinica lokalne samouprave za financiranje udžbenika za učenike koji polaze program opće gimnazije, jer učenicima koji se školuju za zanimanja kuhar i konobar u potpunosti udžbenike financira Zadarska županija. Općina Kolan i Općina Povljana već sufinanciraju u stopostotnom iznosu udžbenike učenicima gimnazijskih odjela, a spremnost iskazuje i Grad Pag i nadam se da će do početka nastavne godine donijeti takvu odluku. Dogovorili smo i da škola, koja kroz ovo ljeto radi na planu opremanja STEM područja predmeta, napravi troškovnike i zatražit će donacije od jedinica lokalne samouprave koje su, isto tako, izrazile spremnost da kao i uvijek do sada, to moram naglasiti, pomognu školi da bude što bolje opremljena i da na taj način što bolje funkcionira kako bi učenici bili u jednom rangu, otprilike ostalih učenika u Hrvatskoj. Na sastanku smo se također svi usuglasili kako je jako važno da učenici s otoka Paga upisuju srednju školu u Pagu, u onim smjerovima koje škola nudi, kako bi se i na taj način doprinijeti zaustavljanju depopulacije otoka i pokazalo mladima kako se može dobro funkcionirati i dobro obrazovati i na otoku. Jedinice lokalne samouprave i škola trebaju zajedno sve napraviti da mladi ostanu na otoku i svojim radom doprinesu da nam svima ovdje bude bolje, jer uzaludni su svi naši projekti i programi koje radimo ako ih se neće moći koristiti."

Kulturno-poduzetnički centar izgradit će se u blizini školske zgrade, imat će površinu od 2.700 metara četvornih i bit će višenamjenski. Za potrebe škole imat će restoran, kuhinju i praktikume. Postojao je projekt izgradnje nove zgrade za srednju školu, a za tu namjenu Grad Pag je osigurao zemljište. Međutim, građevinska dozvola za taj projekt istekla je 2017. godine i bila je produljena na šest godina. Međutim, s demografskim nazadovanjem otoka i smanjenjem broja učenika u školi, odlučilo se, zajedno s projektnim partnerima, osmisliti novi projekt pod nazivom "Smart Hub Pag" koji bi bio više od obične školske zgrade. Projekt je prošao proces predodabira za financiranje iz ITP mehanizma za otoke. U Kulturno-poduzetničkom centru bit će prostor za učenike, ali i za brojne zajednice i udruge s otoka Paga, kojima takav prostor treba. Upravljanje tim centrom bilo bi podijeljeno između škole i Zadarske županije, a predstavljao bi smislenu i povezanu cjelinu koja spaja obrazovanje i tržište rada. Idejni projekt kulturnog i poduzetničkog centra otoka Paga napravljen je u dogovoru sa Zadarskom županijom. Da bi se osigurala sredstva za izgradnju, projekt je prijavljen na "Javni poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u postupku predodabira prihvatljivih prijavitelja te integriranih projektnih prijedloga u svrhu provedbe teritorijalne strategije za područje otoka Zadarske županije. Županija ga je odabrala kao jedan od prioriteta. Projekt je na pretpozivu prošao tražene uvjete, a u financiranje kulturno-poduzetničkog centra žele se uključiti Grad Pag, Općina Kolan i Općina Povljana. U Kulturno-poduzetničkom centru bit će dovoljno prostora za potrebe Srednje škole, ali i za udruge i razne institucije. Školi se javila Gorska služba spašavanja koja na Pagu želi ustrojiti dislociranu jedinicu i ima potrebu za prostorijom u kojoj mogu skladištiti potrebnu opremu u slučaju intervencije, a potom i opremiti radno mjesto za dežurstva članova. Gradsko društvo Crvenog križa Pag također treba bolji prostor, a želi se pomoći i Gradskoj knjižnici Pag koja se nalazi u neodgovarajućem prostoru. Inicijalni plan je da se preseljenjem lektirnih naslova rastereti dio prostora Gradske knjižnice jer će novi centar biti u blizini osnovne škole. Centar će nuditi infrastrukturu i za brojne udruge, ali i druge dionike koji djeluju na otoku.

Josip Portada/Radio Pag Foto:Elvis Šmit/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK