slusaonica01
livestream01

Pag Prometne kamere

Na području stare jezgre grada Paga postavljene su dvije prometne kamere za potrebe prometnog redarstva Grada Paga. U radu s prometnim kamerama, u utvrđivanju počinitelja prekršaja i naplate kazne surađuju Ministarstvo unutarnjih poslova i Komunalno redarstvo Grada Paga. Postavljanje kamera je iskorak u unapređenju prometne sigurnosti i regulacije prometa u staroj jezgri grada Paga.

Kamere su dio sustava nadzora koji koristi najmoderniju tehnologiju, uključujući prometno-analitičke i pokretne kamere s prilagođenim AI sustavom za otkrivanje nepropisnog parkiranja i neovlaštenog i nepropisnog kretanja u pješačkim zonama. Jedna kamera je postavljena na ulazu u staru jezgru grada Paga iz smjera Ulice Stjepana Radića, u neposrednoj blizini poslovnice FINA-e i Ulice Od Špitala, a druga je postavljena na križanju Ulice Stjepana Radića, Ulice Mate Šavra i Šetališta Adrije Hebranga, kod ljekarne, na Katinama. Mjesta za postavljanje kamera odabralo je Prometno redarstvo Grada Paga na temelju procjene o osiguranju maksimalnog učinka u kontroli prometa i spriječavanju nepropisnog parkiranja, što je velik problem, osobito tijekom turističke sezone. Sustav koristi napredni Trafic monitor koji, uz pomoć umjetne inteligencije, može automatski otkriti prekršaje kao što su nepropisno parkiranje i kretanje u zoni pješaka, odnosno u zaštićenoj zoni, a što omogućuje brzu reakciju komunalnog redarstva. Postavljanje kamera trebalo bi poboljšati prometnu sigurnost u staroj jezgri grada Pagu i u neposrednom okruženju, smanjiti broj prekršaja i olakšati prometovanje pješaka i vozila koja za to imaju dozvolu. Pomoću sustava kamera trebala bi se smanjiti prometna zagušenja koja se povremeno pojavljuju kod Ulice Stjepana Radića, Ulice Mate Šavra i Šetališta Adrije Hebranga, kod FINA-e i na Katinama. Uslugu postavljanja i implementacije sustava pametnih kamera za Grad Pag realizirala je tvrtka TJ studio d.o.o., a taj projekt predstavlja značajan iskorak u digitalnoj transformaciji gradskih usluga Grada Paga.

O postavljanju kamera gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je za Radio Pag rekao: "Bilo je jako puno prijava da se u razno doba dana i noći ulicama voze automobili koji nisu dostavna vozila i koja nemaju dozvolu za ulazak u staru jezgru. Moralo se stati na kraj neodgovornim pojedincima koji su vozili po staroj jezri Paga koja je zaštićena i unutar koje se ne može voziti bez dovođenja u ozbiljnu opasnost ljudi koji se kreću starom jezgrom Paga, jer nitko na tom području ne očekuje vozila s obzirom da je tamo promet zabranjen. To se moralo zaustaviti i dobro je da su postavljene kamere i da sustav već funkcionira."

Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK