slusaonica01
livestream01

Gradsko vijece Paga o Komunalnom drustvu Pag

Komunalno društvo Pag uskoro će prestati postojati u organizacijskom, administrativnom i zakonskom okviru u kakvom trenutno postoji, jer će se pripojiti Trgovačkom društvu „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak“ sa sjedištem u Senju. Nakon što je ukinut Dom zdravlja u Pagu, a Općinski sud u Pagu je osakaćen ukidanjem kaznenog odjela i sveden na sramotnu razinu Područnog odjela Općinskog suda u Zadru, te nakon ukidanja brojnih institucija u Gradu Pagu, pripojenje Komunalnog društva Pag s „Vodovodom Hrvatsko primorje“ moglo bi u budućnosti značiti svođenje sadašnjeg Komunalnog društva na mali, područni odjel u kojem će nekoliko radnika raditi na popravcima vodovodnih cijevi, na popravcima i na stavljanju brojila i na očitavanju brojila.

U slučaju da se to dogodi, a sve vodi u tom smjeru, to će značiti ukidanje određenog broja radnih mjesta i što je posebno važno, neće se više moći donositi autonomne odluke o planiranju i investiranju u vodovodnu infrastrukturu na području Grada Paga. U budućnosti bi se, naime, o tome trebalo odlučivati u Senju. Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je odluku kojom se gradonačelnika Grada Paga Antu Fabijanića, koji čini skupštinu Društva KD Pag, da u ime Grada Paga kao osnivača, ovlašćuje na donošenje i potpisivanje odluke skupštine KD Pag o davanju suglasnosti na Ugovor o pripojenju, na donošenje i na potpisivanje odluke skupštine KD Pag na odricanje od prava na pobijanje Odluke o davanju suglasnosti o pripojenju i na donošenje i potpisivanje Odluke skupštine KD Pag kojom se ovlašćuje člana uprave na potpisivanje ugovora o pripajanju Društva između Društva „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak“, kao društva preuzimatelja, i Komunalnog društva Pag kao pripojenog Društva. Gradonačelnika Fabijanića se ovlastilo i na donošenje i potpisivanje ostale dokumentacije vezane uz potpisivanje Ugovora o pripajanju društva s ograničenom odgovornošću. Gradski vijećnici su se s razlogom pitali zašto se od njih traži davanje suglasnosti kada je zakonodavac sve unaprijed odredio i kada bi, u slučaju nedavanja suglasnosti, došlo do represivnih posljedica i u konačnom, do onemogućavanja rada Komunalnog društva Pag. Suglasnost Gradskog vijeća na Odluku o pripojenju Komunalnog društva Pag TD „Vodovodu Hrvatsko primorje“ je, što je više nego očito, samo formalnost, kako bi postupak, s pozicije zakonodavca, dakle Vlade RH, izgledao proceduralno demokratičan, a u suštini je karnevalski sarkastičan i za lokalnu zajednicu uvredljiv. No, kako je i zašto došlo do postupka pripojenja Komunalnog društva Pag s TD „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak“? Postupak se temelji na Uredbi o uslužnim područjima koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na temelju članka 7., stavka 6. i članka 88., stavak 1. Zakona o vodnim uslugama. Uredbom je uspostavljeno 41 uslužno područje u Republici Hrvatskoj, određene su njihove granice i određeno je društvo preuzimatelj. Na temelju članka 30. Uredbe Grad Pag je u uslužnom području 28, a uz Grad Pag, u tom uslužnom području su Grad Novalja, Općina Karlobag, Grad Rab, Općina Lopar, Općina Kolan i Općina Povljana. U članku 30. Uredbe navedeno je da je Društvo preuzimatelj na uslužnom području 28 TD „Vodovod Hrvatsko primorje-Južni ogranak Senj“.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK