slusaonica01
livestream01

Palaca Matasovic u Pagu

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Paga raspravljalo se o ostacima nekadašnje Palače Vida Matasovića koja, uz Zbornu crkvu, Biskupsku palaču i Knežev dvor, uokviruje Trg Petra Krešimira IV,. središnji i najveći paški trg. O općem stanju Palače Matasović govorio je mr. Josip Babeli iz tvrtke Idassa Commerce od kojeg je, kao ovlaštenog stručnjaka, gradska uprava zatražila izradu elaborata o općem građevinskom stanju palače Matasović. Babeli je rekao da je još u kolovozu mjesecu prošle godine upozorio gradsku upravu Grada Paga na izuzetno loše stanje zgrade koje se od tada dodatno pogoršalo.

Babeli je rekao: "Zgrada je istražena s vanjske strane i s unutarnje strane, a pomoću drona snimljeno je stanje krovišta i okolnog područja oko zgrade i zaključak je da ta zgrada nije građevina, nego ruševina. Što se u tom slučaju može napraviti? Ili treba dovesti tehnička svojstva građevinske konstrukcije na razinu koja zadovoljava minimalne zahtjeve iz zakona, posebnih propisa i pravila ili je ukloniti. Zasigurno konzervatori neće dozvoliti uklanjanje nosivih zidova, a za unutarnje zidove to se još ne može znati. Želi li se ići u procjenu, to se može napraviti, ali se ne može procijeniti kao zgrada, jer to nije, nego kao ruševina."

Babeli je upozorio da se, s obzirom na opće građevinsko stanje zgrade, a posebno zbog urušenog krovišta, može očekivati daljnje pogoršanje i moguće ozbiljno narušavanje statike zgrade. Babeli je naveo kako je hitno potrebno očistiti urušenu konstrukciju, krovnu konstrukciju, međukatnu konstrukciju i pregradne zidove, poduzeti sve potrebno za sigurnost susjednih građevina, stvoriti uvjete za izradu projektne dokumentacije za buduću građevinu i utvrditi jačinu materijala, tlačnu i vlačnu čvrstoću zidova. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je rekao da je Grad Pag postao većinski vlasnik Palače Matasović 2018. godine i da se tada ozbiljno razmišljalo o preuređenju, odnosno da je tada postojala jasna vizija što bi se s palačom Matasović trebalo napraviti, a da bude u funkciji Paga. Međutim, nakon poduzetih predradnji, izrade prijedloga projekta i troškovnika, zaključeno je kako bi obnova palače Matasović bilo skupo za Grad Pag, a financiranje potpunog uređenja nemoguće.

"Za obnovu i za uređenje te palače potrebna su velika ulaganja, to je jednostavno skupo i Grad Pag to ne može napraviti," rekao je gradonačelnik Fabijanić. "Zgradu bi trebalo procijeniti i ponuditi je na prodaju po uvjetima koje će odrediti gradska uprava i Gradsko vijeće."

Drugo, konkretno, dugoročno ili konačno rješenje za palaču Matasović nije predloženo, a govorilo se o mogućem poduzimanju radova manjeg obima i sporednog značenja u unutarnjem dijelu zgrade, takozvano šminkanje ruševine. Gradsko vijeće je donijelo odluku o pokretanju postupka procjene palače Matasović, a nakon toga i prodaje.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK