slusaonica01
livestream01

U petak 29. 03. u 17 sati u Kneževom dvoru u Pagu održat će se atraktivno predavanje „Od pronalaska do turističke atrakcije“ na temu podvodnog arheološkog nalazišta na lokaciji Letavica kod Šimuna. Na toj lokaciji je u srpnju 2018. godine pronađen potonuli rimski brod iz 1. st. prije Krista.

 

Predavanje će održati Vedran Dorušić iz Ronilačkog kluba Foka, Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Igor Savić, marketinški stručnjak.

„Cilj nam je upoznati javnost otoka Paga s lokalitetom, kronologijom otkrića i zaštite te svega onoga što znamo o lokalitetu i što je moguće učiniti s njim da postane turistička atrakcija na kvalitetan način. U prvom istraživanju lokaliteta Letavica sudjelovale su gotovo sve institucije koje se bave podvodnom arheologijom na području Republike Hrvatske. „ – rekao je Vedrean Dorušić.

Nalazište se nalazi na dubini od 37 do 39 metara, a tolika je približno bila i veličina broda koji je doživio brodolom. Udaljeno je oko 130 metara od morske obale. Specifično za taj lokalitet je, kaže Dorušić, što je ono nastavak grebena na kojem je predivan podvodni svijet riba i morskog života, pa će zbog toga zasigurno biti velika atrakcija za ronioce.

Na lokalitetu se nalazi između 400 i 600 amfora skupine Lamboglia 2 u kojima se prevozilo vino.

Položaj nalaza na morskome dnu upućuje na činjenicu da nije riječ o teretu koji se prilikom havarije istresao iz brodskog potpalublja, već je na morsko dno potonuo s čitavim brodom. Nakon otkrića razgovaralo se o različitim mogućim načinima zaštite lokaliteta, no zbog očuvanja njegove atrakcije za ronioce, lokalitet će najvjerojatnije biti zaštićen ultrazvučnim kamerama koje su prezentirali stručnjaci iz Norveške.

Zanimljivost ovog lokaliteta je i da je prvi podvodni arheološki lokalitet u Hrvatskoj koji je dobio svoju web stranicu na kojoj se prikazuje istraživanje.

Organizatori predavanja su TZ Grada Paga, Grad Pag i Ronilački klub Foka.

radio-pag---letavica-
radio-pag-arheolosko-nalaziste-letavica

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK