slusaonica01
livestream01

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima održao je sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave s otoka Paga, gradonačelnicima Grada Novalje Antom Dabom i Grada Paga Antom Fabijanićem, načelnicima Općine Povljana Ivicom Pogorilićem i Općine Kolan Marinom Pernjakom. Na sastanku u sjedištu Županije bilo je riječi o kulturno-turističkoj suradnji Primorsko-goranske županije i lokalnih samouprava otoka Paga.

 

„Grad Pag i cijeli otok Pag je nekada bio usko povezan s Rijekom, u Rijeku su odlazili mnogi Pažani i tamo su se zapošljavali, osnivali su obitelji, a danas je u Rijeci velik broj potomaka naših otočana i prirodno je što želimo obnoviti nekada jako dobre odnose otoka Paga s Rijekom,“ rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. „Zbog toga mi je izuzetno drago što smo se susreli sa županom Komadinom jer je to prvi značajniji korak u ponovnom povezivanju Paga i Rijeke.“

Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako su Pag i Rijeka povezani na mnogo načina, a među ostalim Pag je nekada bio dio Zajednice općina Rijeka i u Rijeci su mnogi Pažani obnašali i visoke dužnosti.

„Ta veza Paga i Rijeke je i danas jaka, a Riječani porijeklom Pažani rado dolaze na Pag i ponosni su na svoje porijeklo,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Gradonačelnik Grada Novalje Ante Dabo predstavio je manifestaciju „Zvuci i okusi otoka Paga“ koja će se održati na jesen u Opatiji i pozvao Primorsko-goransku županiju da se uključi u organizaciju. Prigodnim programom, nastupima klapa i KUD-ova s otoka te degustacijom jela i pića svih paških mjesta, Pažani će predstaviti svoju turističku ponudu i kulturnu baštinu. Manifestacija će imati i humanitarni karakter kao ranijih godina kada je prikupljena donacija za Dječju bolnicu na Kantridi.
Župan Zlatko Komadina prihvatio je pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije nad manifestacijom. Rekao je kako je otok Pag oduvijek bio povezan s ostalim otocima Kvarnera te da će suradnja na organizaciji zajedničkih kulturno-turističkih, pa i gastronomskih događanja biti od značaja za širu regiju.
Podsjetio je da Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija zajedno s Gradom Rabom i Općinom Novalja financira i međužupanijsku liniju Rab – Lun koja spaja otoke Rab i Pag, a Lokalna akcijska grupa „Mentorides“ pokriva područje šest ruralnih gradova i općina među kojima su i Grad Rab i Općina Lopar (Gradovi Rab, Pag i Novalja te Općine Lopar, Kolan i Povljana).
Inače, prema riječima načelnika Općine Kolan Marina Pernjaka, na području Rijeke živi 11 tisuća Pažana, dok sam otok ima oko 10 tisuća stanovnika. (www.pgz.hr i Radio Pag)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK