slusaonica01
livestream01

U podmorju kod Punte Sv. Nikole u Paškoj uvali vode se podvodna arheološka istraživanja koja provodi Arheološki muzej Zadar u suradnji s Gradom Pagom.


"U podmorju nedaleko rta sv. Nikole otkrili smo luksuzno stolno posuđe, finu keramiku, ostake koji spadaju u kategoriju luksuza kakav je bio prisutan u značajnijim gradovima u Dalmaciji," rekao je dr. sc. Hrvoje Manenica, viši kustos Arheološkog muzeja Zadar. "Međutim, tek nakon što napravimo sonde i ispitamo to područje znat ćemo što je bilo kod rta sv. Nikole. Na tom području se mogao nalaziti mul, jer postoje naznake toga, što povezujemo s izgradnjom novog grada Paga. Međutim, može se raditi i o ostacima tereta broda koji je stradao u brodolomu. Nalaze vežemo za razdoblje između 14. i 16. stoljeća. Moramo prodrijeti dublje u slojeve pijeska i sve dobro istražiti kako bi donijeli konačan zaključak."
Podvodna arheološka istraživanja vodi Mario Radaljac, kustos Odjela za podvodnu arheologiju Arheološkog muzeja Zadar. Arheolozi očekuju kako će na području Punte sv. Nikole pronaći niz zanimljivih arheoloških ostataka, na što upućuju dosadašnja probna istraživanja. Za sada je napravljena prva sonda, uređen je ponton, a podvodni arheolozi istražuju lokalitet. Podvodnim istraživanjem utvrdit će se što se nalazilo pod morem nedaleko od Punte sv Nikole.
Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je rekao kako Grad Pag podržava ova arheološka istraživanja kako bi se utvrdilo što se na tom području nalazilo i tako rasvijetlio jedan dio paške prošlosti.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK