slusaonica01
livestream01

 Radio Pag pisme nakanat

U Novalji će se u nedjelju, 24. studenog, održati 19. festival pučkog pjevanja Pisme nakanat. Organizator je Centar za kulturu Grada Novalje. Festival će se održati kod crkve Svete Kate, u konobi "Pod zvon".

Kako navode u Centru za kulturu Grada Novalje, pučko pjevanje otoka Paga obuhvaća pivanje na kanat, svatovski napjev, mantinjade i karnevalski napjev, a zajednički naziv svih navedenih pjevanja "Tradicijska pjevanja otoka Paga", zaštićen je rješenjem Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. Napjeve izvode muški i ženski parovi, a pjeva se stihovima u desetercu. U Novalji i njenim naseljima u narodu je poznato kao pivanje nakanat. Ono se na Lunu zove „pivanje na pari“, a u Pagu „paški pučki napjev“. To je izvorno starinsko pjevanje koje se sačuvalo do danas i koje žitelje otoka povezuje generacijama. Pjevalo se po ulicama, domovima, u polju, na moru…Pjesmom su se isticali važni događaji iz života žitelja, poput vjenčanja ili krštenja, ljubavi, odanosti zavičaju i domovini, odlasku na daleka putovanja ili u vojsku. U pjevanju su svoje mjesto pronašle i mnoge budnice i pjesme iz drugih krajeva.
Na festivalu će nastupiti Zlatko Vidas i Josip Peranić, Ivan Oliverić i Emil Oštarić, Kate Ropuš i Ljubica Dabo, Miro Zubović i Milivoj Šupraha "Milić", Ive Dabo i Goran Vidas, Ivan Baričević i Celestin Badurina, Zrinka Dabo i Marija Gligora, Ante Dabo i Zlatko Vidas, Dubravko Pernjak i Emil Oštarić, Toni Paro i Jure Kustić, Ive Dabo i Ivan Tomulić, Goran Vidas i Ivica Škunca, Ive Dabo i Ante Kustić Lešo.
"Nažalost, ovaj biser kulturne riznice otoka danas se sve manje čuje pa je mlađim naraštajima potpuno nepoznat. Upravo stoga ovaj festival ima osobitu važnost u očuvanju vrijednosti pučkog pjevanja," navode u Centru za kulturu Grada Novalje.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK