slusaonica01
livestream01

Radio PAAag potpisivanje Povelje

U Pagu je održana svečanost povodom potpisivanja Povelje o čuvanju relikvije Svetoga Trna između Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog za Hrvatsku i Benediktinskog samostana sv. Margarite.

U Zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održano je misno slavlje koje je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Na misnom slavlju i potpisivanju Povelje nazočno je bilo izaslanstvo Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog za Hrvatsku s predstavnicima reda iz Francuske, Sjeverne Italije i Slovenije. Na misnom slavlju nazočni su bili ministar turizma Gari Capelli, gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga Jasna Magaš, potpredsjednik Gradskog vijeća Franći Bukša, načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić i drugi. Potpisivanje Povelje održano je nakon mise, a Povelju su potpisali s. Bernardica Badurina, opatica Benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu i Claude Grbeša, magistralni delegat Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog za Hrvatsku. Magistralni delegat Viteškog reda Claude Grbeša rekao je kako se Povelja potpisuje radi zajedničkog štovanja relikvije Svetog Trna, navodeći kako i u štovanju Svetog Trna u katedrali Notre-Dame u Parizu sudjeluje Viteški red Svetog groba jeruzalemskog za Francusku. U Povelji se navodi kako se potpisivanje održava u prigodi 700 godina od utemeljenja Benediktinskog samostana sv. Margarite i 750 godina od zavjeta Pažana Majci Božjoj. Navodi se kako je štovanje Svetog Trna trajalo pet stoljeća, do 1945. godine, a obnovljeno je 4. svibnja 2018. godine. U Povelji se navodi kako će se štovanje održavati svake godine 4. svibnja i tog dana će u štovanju Svetog Trna sudjelovati najmanje dva člana Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog za Hrvatsku. Nakon potpisivanja Povelje, Sveti Trn je u procesiji, u kojoj je sudjelovao velik broj vjernika, vraćen u Benediktinski samostan. Sveti Trn je, na jedan sat, postavljen na oltar samostanske crkve, uz počasnu stražu članova Viteškog reda Svetog groba Jeruzalemskog, a kroz to vrijeme uz relikviju su se pomolili brojni vjernici.

Radio Pag Sveti Trn

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK