Europska komisija objavila je da je Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Proces zaštite naziva Paški sir započeo je u srpnju 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom Paški sir.
Prema obrazloženju Europske komisije, zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića, Maun i Skrda. U opisu se navodi kako je Paški sir ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju Paškog sira dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje. Specifičnost uzgoja paške ovce temelji se na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava na količinu proizvedenoga mlijeka i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine. Republika Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a s otoka Paga su još dva proizvoda, Paška janjetina i Paška sol.