slusaonica01
livestream01

Radio Pag Medni dorucak

Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski savez organizirali su Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka u Centru Zamet u Rijeci u sklopu 6. Smotre pčelarstva Primorsko-goranske županije „Riječki medenjak“, a u Splitu će Medni doručak biti 9. studenog u Hotelu Zagreb u okviru X. Međunarodnog pčelarskog „Dalmatina 2019“.

Cilj ovih manifestacija je promocija domaće proizvodnje meda koji je proizveden na hrvatskim pčelinjacima, punjen u nacionalnu staklenku za med i označen zaštićenim znakom Ministarstva poljoprivrede Med hrvatskih pčelinjaka. U nacionalnoj staklenci za med nalazi se isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda koji nacionalnu staklenku mogu puniti isključivo medom s hrvatskih pčelinjaka. Projekt nacionalne staklenke za med realiziran je izvrsnom suradnjom Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede.
„Od Mednih doručaka i Školskog mednog dana koje održavamo diljem Hrvatske, zatim nacionalne staklenke za med te izmjena pravilnika o medu gdje smo odredili da se na pakovini meda mora jasno označiti zemlja podrijetla, sve govori u prilog tome da radimo dobar posao. Prema prvim statističkim podacima, u prvih 6 mjeseci ove godine uvoz meda je 57% manji nego u istom periodu lani. To je veliki uspjeh naših pčelara, dobar pokazatelj uspješnosti kampanja promocije domaćeg meda i znak da naši proizvodi imaju vjerne kupce na domaćem tržištu,“ izjavila je ministrica Marija Vučković.
U prosincu se promocija domaćeg meda nastavlja obilježavanjem Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka koji je prvi puta održan 7. prosinca 2018. Na taj dan, sv. Ambrozija zaštitnika pčelara, 36.307 prvašića u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. Škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i edukativne radionice kroz koje su učenike prvih razreda informirale pobliže o važnosti pčelarstva za poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji. Školski medni dan polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK