slusaonica01
livestream01

Pismom MB 9

Povezanost Pažana sa Majkom Marijom seže daleko u povijest. 1244. godine Pag dobiva od hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. tzv. Zlatnu bulu, kojom Pag dobiva pravo slobodnog kraljevskog grada i danas taj dan obilježava se u Pagu kao Dan grada. Smatrajući taj čin Božjom providnosti, paška se gradska uprava zavjetovala da će svake godine na čast Majke Marije davati crkvi 12 stari ulja.

Ta obveza upisana je u pašku knjigu Zakona i Povlastica i danas se nalazi u Državnom arhivu u Zadru. To je prvi poznati zabilježeni zavjet Pažana Bogorodici. Ljeta 1855. Pagom je harala kolera i u jeku zaraze pažani su u molitvi prenjeli kip Majke Božje iz crkve u Starome gradu u zbornu crkvu u Pagu. Nakon toga pomor je prestao i pažani su se zavjetovali Majci Božjoj da će na dan Stomorine procesijom njen kip donijeti u Pag i tu se moliti.
Ove godine uz molitvu krunice u zbornoj crkvi organiziran je i glazbeni susret "Pismom Majci Mariji od Staroga grada". Večer je otvorio crkveni zbor pjesmom Zdravo zvizdo mora nakon čega su otpjevali "Molitva žuljnih ruku" Ljuba Stipišića Delmate. Iza njih nastupile su klapa Navalia i ženska klapa Peružini. Klapa Sol izvela je novu pjesmu Branka Barbira "Na dan Stomorine", a ženska klapa Murtelice otpjevala je pjesme "Misao svijeta" i "Zdravo Zvizdo mora". Novokupljeni vokalni sastav Jubilate Deo iz Paga otpjevao je "Ave Mariu" Jacoba Arcadelta. "Bliže, o Bože moj" i "Milost" otpjevala je mlada klapa Galijota, a ovo glazbeno druženje zatvorio je crkveni zbor pjesmom "Gospi od Staroga grada" za koju je tekst i glazbu napisao voditelj crkvenog zbora, Anthony Buljanović.
Sa par riječi prepunoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije obratio se paški župnik don Božo Barišić. Istaknuo je da je pjesma najljepša molitva i zahvalio se svim izvođačima koji su nastupili kao i Turističkoj zajednici grada Paga koja je pomogla u organizaciji ovog glazbenog susreta."Hvala večeras Majci Božjoj od Staroga grada koja je ujedinila naš otok podijeljen na dva dijela klapama iz Novalje i Paga i koja se uvijek pokazuje moćnom zagovornicom i zaštitnicom ne samo našeg grada nego cijelog otoka Paga i mislim da večeras Ona zaslužuje najveći pljesak" rekao je na kraju don Božo Barišić.

Elvis Šmit/Radio Pag

Pismom-MB-naslovna
Pismom-MB-1
Pismom-MB-2
Pismom-MB-2-1
Pismom-MB-3
Pismom-MB-4
Pismom-MB-5
Pismom-MB-6
Pismom-MB-8
Pismom-MB-9

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK