slusaonica01
livestream01

Don živko tribina naslovna

U Pagu je obilježena deseta godišnjica smrti don Živka Kustića (12. prosinca 1930. – 18. srpnja 2014.), porijeklom Pažanina, grkokatoličkog svećenika i propovjednika te novinara i dugogodišnjeg urednika u Glasu Koncila

 

Rođen u Splitu djetinjstvo je proveo u Pagu gdje ga je samohrana mati Josipa Kustić odgajala, uz pomoć duboko pobožne bake Ane. Očinsku figuru našao je u don Josi Felicinoviću, paškome župniku i kanoniku Zadarske nadbiskupije. Kako je kasnije rekao don Živko odrastajući u Pagu je naučio sve bitno što je trebao naučit za svoj život, a kasnije, kad je postao svećenik, to što je naučio počeo je primjenjivati u praksi.

Don Živko je bio dugogodišnji urednik Glasa Koncila, a 1993. godine pokrenuo je Informativnu katoličku agenciju (IKA) te je bio i njezin dugogodišnji glavni urednik. Bio je član Hrvatskoga novinarskog društva, a u jednom mandatu i njegov potpredsjednik.

U zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu, misu zadušnicu predvodio je don Božo Barišić, paški župnik i dekan, a propovijedao je don Dario Tičić svećenik paških korijena, župnik u Biogradu n/m.

Nakon mise zadušnice, u atriju Kneževog dvora u Pagu, predstavljena je knjiga "Živko Kustić - Neustrašivi glas Crkve u Hrvata" autora Marina Ercega, novinara Glasa Koncila. Knjiga kroz šest tematskih cjelina prati život i djelo don Živka Kustića, od njegova odrastanja u Pagu i ulaska u svećeništvo, preko prvih župničkih službi na Žumberku do djelovanja u Glasu Koncila od početka šezdesetih. Jedno se poglavlje bavi i Živkom Kustićem kao glasovitim propovjednikom, katehetom mladih i kao suprugom i ocem mnogobrojne obitelji. Knjiga pojašnjava i Kustićevu ulogu u nekim od najvažnijih crkvenih gibanja u prošlom stoljeću, kao što su jubilejska slavlja u okviru projekta "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata", a bavi se i njegovim doprinosom osamostaljenju Hrvatske u razdoblju demokratskih promjena i Domovinskoga rata. U knjizi je, na 560 stranica, objavljeno oko 1200 referencija na povijesne izvore, oko 120 fotografija te šezdesetak preslika dokumenata, među kojima su i dokumenti jugoslavenske UDB-e.

Tribinu je otvorio Branimir Stanić, glavni urednik Glasa Koncila, koja je izdavač knjige "‘Živko Kustić - Neustrašivi glas Crkve u Hrvata" Na tribini, o don Živku Kustiću i knjizi govorio je umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Don Dario Tičić, svećenik rodom iz Paga koji je osobno poznavao don Živka Kustića ispričao je nekoliko anegdota iz zajedničkih druženja. Prof. dr. Zlatko Begonja, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru detaljno je govorio knjizi. Tribinu je zaključio autor prve biografije jednog od tri velikana Crkve u Hrvata Marino Erceg, novinar i član uredništva Glasa Koncila .

Ženska klapa Peružini iz Paga na predstavljanju knjige izvela je nekoliko prigodnih duhovnih pjesama.

Događaj su organizirali Glas Koncila, paška župa Uznesenja BDM i Turistička zajednica Grada Paga

Elvis Šmit/Radio Pag

Don-ivko-tribina-naslovna
Don-ivko-tribina-1
Don-ivko-tribina-2
Don-ivko-tribina-4
Don-ivko-tribina-5

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK