slusaonica01
livestream01

3 IMG 7594

Ovogodišnja Fešta od sira ponudila je bogat popratni program u sklopu kojeg je u četvrtak, pod pokroviteljstvom Udruge proizvođača paškog sira i Turističke zajednice Kolan, u punoj svečanoj sali Općine Kolan održana hrvatska promocija romana The Cheesemaker's daughter (Sirareva kći) američke spisateljice Kristin Vukovic.

 

Povezavši turizam, hranu i kulturu; ovaj događaj zorno pokazuje kako je međusobna suradnja brojnih subjekata, te integracija komplementarnih proizvoda sigurna strategija za uspjeh i prezentaciju širokoj publici.

Iako hrvatskih korijena, Kirsten Vukovic je s Pagom povezana ljubavlju, a ne genealogijom. Pri prvom dolasku na Pag, upravo na Feštu od sira, oduševila se krajolikom, kulturom, ovčarstvom i sirarstvom; te je već tada odlučila tu smjestiti radnju svog debitantskog romana. Spisateljica je autorica članaka za BBC Travel, New York Times, Travel plus Leisure, Coastal Living, Virtuoso, The Magazine, Hemisphere, The Daily Beast, AFAR, Connecticut Review i Public Books i druge; a o Paškom siru pisala za BBC i Culture Cheese Magazine. Za svoje brojne članke o Hrvatskoj nagrađena je Zlatnom penkalom, godišnjom nagradom koju dodjeljuje Hrvatska Turistička zajednica za inozemne publikacije o Hrvatskoj. Dugo je razvijala radnju svog prvijenca u želji da američkoj publici što bolje prezentira otok i njegove različitosti, a posebno njegov dragulj - Paški sir. U toj namjeri je očigledno i uspjela, jer je roman odlično prihvaćen na američkom tržištu, te hvaljen u brojnim časopisima. Međutim, roman osim Paga i sira obrađuje niz drugih tema kao što su emigracija, nasljeđe, suparništvo i ljubav; o kojima je na promociji opširnije govorila sama autorica, uz simultani prijevod Jelene Prtorić. Spisateljica je naglasila pripadnosti i dualitet kao teme koje su važne za roman, ali o njoj osobno, te je kroz glavni lik Marine Maržić pokušala naći odgovore kako je vratiti se promijenjen u prostor svoje mladosti, koje je također promijenjeno.

U kontekstu planiranja turističke destinacije o knjizi je govorila dr. sc. Božena Krce Miočić, izvanredna profesorica na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Važnost gastronomske ponude pojasnila je podacima da gastro turisti čine oko 20% ukupnog broja, te da je ponuda hrane važan faktora pri odabiru destinacije za oko 80% turista. Stoga je predstavljanje Paga kao gurmanske destinacije kroz ovu knjigu od neprocjenjive važnosti. To me je posvjedočila i sama spisateljica, jer je zaprimila brojne upite čitatelja koji žele posjetiti Hrvatsku; osobito nakon promocije na Manhattnu, gdje je uz knjigu prezentiran i Paški sir. Profesorica je također naglasila da knjiga ne prezentira lokaciju samo kroz gotov proizvod, već i kroz bogate opise proizvodnje sira i njene duge tradicije, pritom citirajući iz romana rečenicu: ''Sir je skok mlijeka u besmrtnost''. Takvi opisi prezentiraju siromašan kraj snalažljivih ljudi koji su naučili kako uz minimalni trud ostvariti maksimalan rezultat, te koliko je važno zadržati tu autentičnost, koju je spisateljica dobro prepoznala i još bolje dočarala. Kao što je rečeno tijekom promocije ''kako bi nas turisti upoznali kao ljude, a ne kao krevete''.

Redovita profesorica na Odsjeku za ruski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Rafaela Božić, govorila je o literarnim karakteristikama romana. Pritom je naglasila pitak reportažni stil koji reflektira dugogodišnje novinarsko iskustvo Kirsten Vukovic, te preokupiranost ženskim temama kao što su romantika i pragmatika, reproduktivno zdravlje žene, odgovornost prema nasljeđu i druge. Profesorica Božić je naglasila emigraciju kao važnu temu romana, koja je obilježila našu povijest, ali obilježava i našu svakodnevnicu, te na sebe veže teme pripadnosti i dualiteta o kojima je govorila i sama spisateljica.

Večer je privedena kraju projekcijom promotivnog filma Udruge proizvođača paškog sira, autora Roberta Novaka (NOVA CUT), koji je financiran od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kroz natječaja za razvoj civilnoga društva na otocima, a u sklopu projekta udruge "Brendiranje paške ovce i paškog sira", a završena zakuskom na kojoj su degustirani proizvodi paških proizvođača sira i vina. Promociju je svojim glasovima uveličala novaljska ženska klapa Muštre.  

 
Elvis Šmit/Radio Pag, Plus Jedan
 
1-IMG7696
2-IMG7610
3-IMG7594
4-IMG7591
5-IMG7590
6-IMG7583
7-IMG7582
8-IMG7579
9-IMG7573

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK