slusaonica01
livestream01

don živko

U četvrtak, 18. srpnja, povodom 10. godišnjice smrti don Živka Kustića, porijeklom Pažanina, grkokatoličkog svećenika i propovjednika te novinara i dugogodišnjeg urednika u Glasu Koncila održat će se misa zadušnica u Pagu. Misu zadušnicu u paškoj zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić u 19 sati.

Nakon mise, u atriju Kneževa dvora u Pagu održat će se tribina s početkom u 20 sati na kojoj će sudjelovati zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, svećenik rodom iz Paga don Dario Tičić te povjesničar sa Sveučilišta u Zadru prof. dr. Zlatko Begonja i autor knjige „Živko Kustić: Neustrašivi glas Crkve u Hrvata“ Marino Erceg.

Živko Kustić odrastao je u Pagu, gdje ga je mati Josipa (Bepina) Kustić samohrana dizala i odgajala, uz pomoć duboko pobožne bake Ane. Očinsku figuru našao je u don Josi Felicinoviću, paškome župniku i kanoniku Zadarske nadbiskupije.. Pod njegovim utjecajem Kustić je kao 9-godišnjak bio vođa Malih križara u Pagu.,a za vrijeme drugoga svjetskog rata prve novinarske korake napravio je uređujući, izdavajući i raznoseći svoj novinarski uradak, pod naslovom Križarski đak koji je njegova mati tipkala u više kopija, preko indiga, radeći kao knjigovođa u Paškoj solani. Za Drugoga vatikanskog koncila pokrenut je u Zagrebu bilten Glas Koncila, koji je postao dvotjednik, a kasnije tjednik Glas Koncila. Kustić je u njemu angažiran 1963. i u njemu je pisao kolumnu Pismo seoskog župnika koju je potpisivao sa don Jure, u kojoj je s humorističnim i katkad satiričnim žalcem, na tragu Guareschija i njegova don Camilla propitivao odnos društva spram Katoličke crkve.,Od 1972. do 1993.bio je glavni urednik. I kao glavni urednik je Kustić nastavio pisati svoju kolumnu „zaradivši“ dvije zabrane broja. 1993. godine pokrenuo je Informativnu katoličku agenciju (IKA) te je bio i njezin prvi glavni urednik. Bio je član Hrvatskoga novinarskog društva, a u jednom mandatu i njegov potpredsjednik. Organizatori zadušnice i tribine uz 10. godišnjicu smrti su Glas Koncila, paška župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Turistička zajednica Grada Paga.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK