slusaonica01
livestream01

adan

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavio je program energetske obnove obiteljskih kuća za što je u ovoj godini osigurao 203 milijuna kuna. Prijave će se moći podnositi od 1. rujna.


"Građanima smo željeli ostaviti dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije", rekao je direktor FZOEU-a Siniša Kukić. Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u obiteljskim kućama. Tako će se smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru.
Građanima će se, neovisno o lokaciji, s do 60 posto sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.
Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204. 000 kuna bespovratnih sredstava.
Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50 posto površine namijenjene stanovanju, do tri stambene jedinice ili kvadraturu do 600 četvornih metara. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća legalna.
Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.
Za sredstva moguće se prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda.
"Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kuna," rekao je Kukić.
Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila Vlada, centri za socijalnu skrb koordinirat će energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK