slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Promjene u turizmu

Korona kriza je, po svemu sudeći, promijenila odnos turista prema načinu ljetnog odmora. Ove godine traže se manja mjesta, sobe ili apartmani u zgradama izvan naselja, a posebno je tražen robinzonski smještaj.

Uglavnom, turisti traže smještaj u kojem će biti sami ili sa što manje ljudi. Zbog toga su, na primjer, hoteli najmanje traženi. Uz to, promijenio se stav turista prema ljetnim programima. Uglavnom ne žele programe s velikim brojem ljudi. Iz tog razloga, ovog ljeta na Zrću nema uobičajenih programa u klubovima. Promjene u turizmu su očigledne i velike. Kako će se to odraziti na budućnost turizma, nije moguće predvidjeti. No, jasno je kako se događa nešto što nitko nije očekivao niti predvidio. Turisti mlađe životne dobi tražili su smještaj u blizini trgovina, kafića i restorana, odnosno u središtu naselja. Njima nije bilo važno osigurano parkirališno mjesto, pogled na more ili blizina plaže. Ove godine takvih turista je jako malo, a oni koji su došli, radije idu u kampove, nego u naselja. Turisti srednje i starije životne dobi tražili su smještaj u blizini plaže, s pogledom na more i s osiguranim parkirališnim mjestom. No, ove godine takvim turistima najvažniji kriterij za odabir smještaja je što veća moguća odvojenost od drugih turista. I sve to dovodi do problema. Naime, na otoku, kao i općenito u Hrvatskoj, vrlo je malo smještaja kakav se ove godine traži, a to dijelom utječe na broj dolazaka turista. Uglavnom, ono što do ovog ljeta nije bilo atraktivno, kao na primjer kuće daleko od trgovina, kafića, restorana, klubova i slično, ove godine je postalo najtraženije. S druge strane, ono što je do sada bilo atraktivno, hoteli i apartmani u naseljima, postalo je manje zanimljivo.
Mnogi turistički djelatnici se pitaju radi li se samo o trenutnom raspoloženju zbog korona krize ili se radi o znatno dubljim i dugoročnijim promjenama. Na to pitanje odgovor će, vjerojatno, dati iduća turistička sezona.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK