slusaonica01
livestream01

Radio Pag Petospora

Završen je ovogodišnji izbor najljepšeg stabla pitospore i najljepše živice od pitospore na području Grada Paga. Najljepše stablo pitospore proglašeno je ono koje se nalazi u parku na šetalištu Grada Carbonera, a najljepša živica je zajednička živica obitelji Jure Vidolina i Gorana Vidolina.

U sklopu programa proglašenja najljepšeg stabla pitospore i najljepše živice od pitospore, na Šetalištu Grada Carbonera kod Hotela "Smokva", na prigodan način je označeno najljepše stablo pitospore. Nakon toga su u crkvi sv. Jurja dodijeljene priznanja za najljepšu živicu od pitospore 2020. godine i nagrade, električne škare za živicu. Nakon toga je otvorena prodajna izložba fotografija Foto kluba "Pag" pod nazivom "Paške pitospore". Izbor najljepšeg stabla pitospore i najljepše živice od pitospore pokrenuta je u emisiji Radio Paga "Domaće bedede", a inicijator je gost urednik emisije Ivo Fabijanić. Pokrovitelj akcije je Turistička zajednica Grada Paga, medijski pokrovitelj je Radio Pag, a sponzor je Market "Lorenco".
Stabla pitospore i živice od pitospore ocjenjivao je stručni sud u kojem su bili Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, dipl. ing. agr. Maja Pičuljan, kao voditeljica, Ivana Palčić, predstavnica Radio Paga i Elvis Šmit, predstavnik Foto kluba "Pag".
Prve pitospore posađene su u Pagu 1957. godine, na inicijativu ing. Mičela Fabijanića, u to vrijeme direktora"Vinarije". U sklopu projekta ozelenjavanja javnih površina u Pagu, ing. Mičel Fabijanić je naručio sjeme i sadnice iz Rasadnika na Rabu. Prve pitospore posađene su uz plažu Prosika. Prije sadnje trebalo je obraditi, odnosno izorati zemljište, a to su napravili Jure Paro Vidolin Bile i Šime Fabijanić Špavalo. U sadnji pitospore na Prosici pomagali su radnici "Vinarije" Bartul Grašo i Ante Grašo. Ing. Mičel Fabijanić navodi kako su pitospore pokazale otpornost na klimatske uvjete na Pagu, posebice na buru. Pitospora već 63 godine ukrašava javne površine i dvorišta u Pagu, a njezina ljepota posebno dolazi do izražaja u svibnju, u vrijeme cvata.
Foto: Rajko Peranić

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK