slusaonica01
livestream01

 Radio Pag gradonacelnik o sakralnoj bastini

Dio kulturno-povijesne baštine grada Paga su spomenici kulture, među kojima je najviše sakralnih građevina u čije je održavanje, ali i stavljanje u funkciju turizma, potrebno ulagati znatna financijska sredstva. Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić rekao je kako je u protekle 3,5 godine u obnovu sakralnih građevina i spomenika kulture uloženo oko 3. 750. 000 kuna.


"Od kada obavljam funkciju gradonačelnika Grada Paga, sa Župnim uredom i dosadašnjim župnikom don Gašparom Dodićem, ostvarili smo uspješnu suradnju te smo zajednički radili na projektima obnove sakralnih objekata u našoj župi u koje je ukupno uloženo oko 3.750,000 kuna i to za obnovu pročelja zborne crkve sv. Marije i kipova anđela u Starom Gradu dok je u drugoj fazi dogovorena obnova rozete, a vrijednost projekta je 450.000 kuna kojeg financiraju Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Zadru. Zatim obnova krova i oluka za oborinske vode na Zbornoj crkvi sv. Marije u Starom gradu čija je vrijednost projekta 250.000 kuna što je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Za obnovu oltara i kipova koji se trenutno nalaze na rekonstrukciji utrošit će se 200.000 kuna iz Ministarstva kulture. Za uređenje i održavanje okoliša, postavljanje klupa i stolova oko Zborne crkve sv. Marije u Starom Gradu te postavljanje rasvjetnih stupova i zastavica na putu do Staroga grada utrošeno je 300.000 kuna iz gradskog proračuna. Tu je i ugradnja nove vanjske stolarije, krovnih i bočnih prozora na Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja čija je vrijednost projekta 250.000 kuna, a sredstva je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Izvedeni su radovi na zvoniku Zborne crkve Marijinog Uznesenja i krovu crkve, izmjenjene su sve grede i podovi konstrukcije, obnovljene nosive grede, obnovljena i postavljena električna zvona. U drugoj fazi rekonstrukcije obnoviti će se stepenice kako bi se stvorili uvjeti za uređenje vidikovca na zvoniku, vrijednost projekta je 600.000 kuna, a sredstava su osigurana iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Grada Paga. Potpisan je Ugovor za izvođenje radova postavljanja glavnih, bočnih i unutarnjih vrata na crkvi Marijinog uznesenja. Izrađena je projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za obnovu i prenamjenu Franjevačkog samostana u Starome gradu u interpretacijski–multimedijski centar sa smještajnim kapacitetima za potrebe razvoja arheološkog turizma u sklopu integriranog razvojnog programa Kulturna ruta "Putovima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa". Vrijednost projekta je 1.250.000 kuna. Uređena je mrtvačnica na Gradskom groblju u gradu Pagu te obnovljen krov u cijelosti u što je utrošeno 250.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije."
Gradonačelnik Fabijanić je o daljnjim planovima rekao: "U planu je još mnogo projekata u nadolazećem razdoblju kao što je kompletna obnova Staroga grada te izrada i postavljanje postaja Križnoga puta do Staroga grada."

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK