slusaonica01
livestream01

Radio Pag Letavica otok Pag

U subotu, 5. rujna, s početkom u 11:00 sati, na arheološkom nalazištu Letavica kod Šimuna na Pagu Ronilački centar Foka d.o.o. organizira donatorsko ronjenje. Cilj donatorskog ronjenja je prikupljanje sredstava za istraživanje antičkog brodoloma koje će se održati od 19. do 27. rujna ove godine.


Nalazište Letavica nalazi se na dubini od 37 do 39 metara, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 metara od obale. Na nalazištu je skupina od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.
"Svi koji nisu ronili na Letavici, lokaciji antičkog brodoloma, a još k tome žele pomoći u očuvanju kulturne baštine, evo prigode da sudjeluju u donatorskom ronjenju. Naime, u subotu, 5. rujna, vodit ćemo sudionike na ronjenje po cijeni koju oni sami žele platiti, a sva sredstva će ići na račun kao donacija za istraživanje kako bi se došlo do novih spoznaja o samom nalazištu. Stoga pozivamo klubove, prijatelje, tvrtke, udruge, arheologe, ljubitelje povijesti, ronjenja, ljude koji vole otok Pag i sve koji žele pomoći," rekao je Vedran Dorušić, organizator i voditelj donatorskog ronjenja iz ronilačkog centra Foka.
Informacije i prijave za sudjelovanje primaju se na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nakon ronjenja organizatori su se pobrinuli za dobru zabavu i druženje uz paški sir i ostale delicije s otoka Paga. Pokrovitelj istraživanja je Turistička zajednica Grada Paga, sponzori su Tehnomedika d.o.o., Maritim LTD Ljubljana, Dragorlux, Paška sirana d.d., Camp Village Šimuni i Foka d.o.o., a medijski pokrovitelj je portal Morski.hr.
Više informacija o nalazištu Letavica: https://www.discover-pag.com/hr/
Kontakt: Vedran Dorušić, voditelj i organizator: 091 5302072

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK