slusaonica01
livestream01

Radio Pag maslinik

Bliži se sezona berbe maslina, a prema procjenama stručnjaka ova godina bi trebala biti dobra. Maslinari očekuju za oko 20 posto bolji ured od prošlogodišnjeg, kada je urod bio naoko 50 posto od najboljeg kapaciteta."Tko ima oblicu ove će godine imati i ulja.

Oblica zna preskočiti rod godinu-dvije, ali ove je godine došla na svoje." – kažu maslinari. Da će maslinarska godina na zadarskom području biti dobra potvrdila je i Gordana Dragun iz Savjetodavne službe za poljoprivredu Zadarske županije.
- Maslinarska godina je solidna, iznad očekivanja. Nakon ovih zadnjih kiša imamo pojavu maslinove muhe zbog čega smo izdali preporuke maslinarima za korištenje zaštitnih sredstava na bazi bakra jer se zbog vremena berbe moraju pridržavati karence. Treba kombinirati zaštitu od muhe, ali i od paunovog oka i olovne bolesti koja je zadnjih godina dosta prisutna u našim maslinicima."
Prema podacima iz poljoprivrednog upisnika na području Zadarske županije je oko 3.100 hektara zasađeno maslinama. Procjena je da ima između 800 tisuća i milijun stabala, što novih, što u obnovljenim maslinicima, ali to nisu sva stabla. Na njima bi trebalo biti sigurno 20 do 30 posto više ulja nego lani.
Na otoku Pagu po maslinama je poznato mjesto Lun. Tu na oko 23 hektara raste 80.000 maslina, među kojima se veličinom i fantastičnim oblicma izdvaja cca 1500 stabala "Oblice", cijepljene na divlju podlogu, divlju maslinu "Olea oleaster" . U Lunjskim maslinicima nalaze se jedne od najstarijih maslina na svijetu, stare i preko tisuću godina.

RadioPagmaslinik
tablaV

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK