slusaonica01
livestream01

 Radio Pag O korona virusu

Prema istraživanju Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) sa sjedištem u Australiji, korona virus na ekranu mobitela, na novčanicama ili nehrđajućem čeliku, u hladnome i mračnom okruženju može preživjeti i do 28 dana.

Prijašnja istraživanja pokazala su kako korona virus na novčanicama i staklu preživljava kraće, dva do tri dana te oko šest dana na plastici i nehrđajućem čeliku. Nova studija pokazala je veliku otpornost virusa koji na glatkim površinama može preživjeti i do 28 dana na temperaturi od 20 stupnjeva C, do sedam dana na 30 stupnjeva i 24 sata na 40 stupnjeva. Dokazano je i da ultraljubičaste zrake ubijaju virus. Stručnjaci upozoravaju kako bi se osoba koja je prstom dotakla jezik, oči ili nos nakon što je dotaknula ekran mobitela, novčanicu ili nehrđajući čelik, mogla zaraziti i nakon više od dva tjedna od njihove kontaminacije.
Mobitel je, smatraju znanstvenici, posebno pogodan za širenje korona virusa jer je često u upotrebi i zbog toga ga treba redovito čistiti. Prije čišćenju mobitela treba ga isključiti kako ne bi došlo do kratkoga spoja. Potrebno je koristiti specijalizirane krpice koje mogu biti vlažne i suhe. Te posebno dizajnirane krpe imaju više vlakana od ostalih vrsta krpa i mogu pokupiti više mikroskopskih čestica, uključujući bakterije i viruse. Pri čišćenju ne smije se koristiti tvrde krpe ili ručnike kako se ne bi ogrebalo i oštetilo ekran. Mobitel se ne bi smjelo izložiti izravnom izvoru topline. Ako je mobilni telefon osobito prljav može ga se dezinficirati otopinom od 60 % vode i 40 % alkohola. Potrebno je koristiti mali kut krpe za lagano čišćenje telefona te potom obrisati ekran suhim dijelom krpe. Ne smije se prskati alkohol izravno na mobitel i treba izbjegavati korištenje proizvoda koji će utjecati na prekrivanje zaslona telefona.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK