slusaonica01
livestream01

Radio Pag Prva godisnjica Povelje o Svetom trnu

Prije godinu dana, u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja u Pagu, potpisana je Povelja o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna, a povelju su potpisali s. Bernardica Badurina, opatica Benediktinskog samostana sv. Margarite u Pagu i Claude Grbeša, magistralni delegat Hrvatske magistralne delegacije Viteškog reda Svetoga Groba jeruzalemskoga.

Povelja je potpisana u pratnji generala Jean Marie Fugerea, namjesnika Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga za Francusku. U Povelji se navodi da je Sveti Trn u Pagu autentična relikvija iz trnove krune koja je bila na raspetom Isusu te da paške koludrice Sveti Trn u svom samostanu u Pagu čuvaju šest stoljeća i to će činiti i ubuduće. Trn je 1435. g. donesen iz Svete Zemlje u paški benediktinski samostan sv. Margarite i od te godine relikvija je čašćena u Pagu. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. godine potvrdila je autentičnost Svetog Trna i odredila da ga se svake godine javno časti 4. svibnja. Na taj dan, procesija s relikvijom Svetog Trna održavala se do 1946. godine kada su to onemogućile komunističke vlasti. Nakon 74 godine neodržavanja procesije sa Svetim Trnom u Pagu, javno čašćenje Svetoga Trna obnovljeno je 4. svibnja 2019. godine u prisutnosti hrvatskih vitezova Svetog groba jeruzalemskoga.
U Povelji se nadalje navodi: „Nastavljajući tradiciju svojih predšasnika u Viteškom redu Svetoga groba jeruzalemskog koji su i po cijenu života čuvali i branili Isusov grob, utječući se zagovoru svojega zaštitnika, Kristovog viteza bl. Alojzija Stepinca, potpisivanjem ove Povelje hrvatski vitezovi Svetoga groba odazivaju se pozivu paških benediktinki na suradnju, prihvaćajući obvezu da najmanje dvojica hrvatskih vitezova svake godine u svibnju, u ulozi počasnih čuvara, sudjeluju u javnom čašćenju relikvije Svetoga Trna, spominjući se tako na poseban način Muke Gospodina Isusa Krista, koji ju je radi spasenja svih ljudi podnio prije nego je bio položen u Sveti Grob, iz kojega je treći dan slavno uskrsnuo, otvarajući ljudima put u nebo. Paške benediktinke zajedno s hrvatskim vitezovima, uz nebesku pomoć sv. Jurja, zaštitnika grada i otoka Paga, u duhu suradnje zauzimat će se da se tradicija javnog čašćenja Svetoga Trna u Pagu očuva i trajno promiče u Hrvatskoj i u svijetu, istodobno djelujući na ostvarenju poslanja Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskoga, za dobrobit kršćanstva u Svetoj Zemlji, odakle je Sveti Trn i donesen u Pag."
Hrvatski vitezovi Svetoga groba jeruzalemskog postali su počasni čuvari vrijedne relikvije poput svoje subraće francuskih vitezova Svetoga groba koji su čuvari Kristove Svete krune u katedrali Notre Dame u Parizu.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK