slusaonica01
livestream01

Radio Pag Kucice za macke

Futurističke kućice za mačke razmještene su diljem Paga. Sve skupa ih je 14, a njihov dizajn zaista je neobičan i privlači pažnju. Totalno svemirski dizajn zbunjuje i nismo uopće znali o čemu se radi dok nam nije objasnila Mirjana Karavanić, voditeljica Facebook grupe Paške maške, koja od prošle godine pomaže lokalnim macama. Ona nam je odala tajnu - to su zapravo stare ulične lampe.


-Jednom sam napisala nekakav post, više se ni ne sjećam o čemu, i izrazila sam želju da mace imaju svoje kućice. Par žena mi se ponudilo, pa smo zajednički razmišljale što i kako, a da je brzo i lako izvedivo. Onda se naša Barbara dosjetila tih kugli od gradske rasvjete. Zvala sam gradonačelnika koji nam je rado ustupio gradske kugle za projekt jer mu je drago da imam želju zbrinuti mace s ulice. Grad je, na kraju krajeva, financirao sterilizaciju. Ana Bukša se dosjetila da te kugle namontiramo na gume. Malo smo ih ojačale kamenom, ukrasile pur pjenom i to je to - priča Mirjana.
Pošto ima šest otvorenih hranilišta, na svako je stavila par kućica. Pošto su sve mace sterilizirane, uglavnom se zadržavaju na istom mjestu i rado borave u ovim neobičnim skloništima. Znaju se čak dvije ili tri zavući jedna uz drugu i spavati stisnute. Kućice su, da bi bilo toplije, ispunjene slamom, a kad je jako hladno, Mirjana dodaje i ispune od vune. S obzirom na to da brine o njima, kaže, logično je da im osigura i zaklon od hladnoće i kiše
-Bit je da imaju zaklon i da sam se humano pobrinula za njih uz pomoć dobrih dragih žena. Hvala im, mace zaista vole kućice. Pametne su to životinjice - kaže Mirjana, kojoj nije lako pomagati mačkama, jer je solo igrač. U slobodno vrijeme se brine za njih, a hranu financira sama ili od donacija. Bolesne liječi, pitomije udomi, brine se za kućice i čisti hranilišta. No, nije to sve što radi.
-Pokušavam educirati odrasle i djecu o svjesnosti pomaganja uličnim životinjama i sterilizaciji preko stranice Paške maške. Želim da shvate kako i macama treba pomoć, a ne da ih prepustimo same sebi da se snalaze. One to ne mogu - priča Mirjana.

Izvor: Jutarnji list

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK