slusaonica01
livestream01

Radio Pag Spomen ploca za Pasku robinju

U prigodi Dana Grada Paga na Dominikanskom trgu u Pagu postavljena je spomen ploča u prigodi 175. godina prvog spomena pučke drame Paška robinja.
Postavljanje ploče organizirao je KUD Družina uz potporu Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga. Na prigodnoj svečanosti na Dominikanskom trgu nazočni su bili brojni članovi KUD-a Družina, među ostalim Franći Bukša, predsjednik, Dušan Herenda, Ante Kurilić Viola, Ivo Fabijanić Škofun, Šime Meštrović, Frane Oguić te predstavnici Grada Paga gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić i zamjenik gradonačelnika Davor Fabijanić. Nazočni su bili i paški župnik don Božo Barišić i don Dario Tičić, župnik Župe BDM na Belafuži u Zadru. Spomen ploču otkrio je predsjednik KUD-a Družina Franći Bukša.


" Ovu ploču smo postavili u znak sjećanja na našu Robinju koju izvodimo i na koju smo ponosni. Ova godina bit će posvećena Robinji i ova ploča je samo početak obilježavanja, a u planu je i izdavanje jedne monografije o tome i drugi programi." - rekao je Bukša.
Don Dario Tičić je rekao kako je Paška robinja velika vrijednost koju Pag ima.
" Mi se ovdje sada prisjećamo toga dana kada je naš Pažanin don Nikola Valentić u listu Zora Dalmatinska objavio članak u kojem je iznio i neka sjećanja na svoje djetinjstvo i tako je spomenuo Pašku robinju navodeći kako se ona već dugo izvodi što znači da se u vrijeme njegovog djetinjstva to već smatralo tradicijom. Bilo je raznih oblika Robinje i ima ih još po Jadranu, ali ovakva pučka drama, kao što je Paška robinja, je jedinstvena i opstala je u našem gradu. Ponekad nismo ni svjesni svih vrijednosti koje imamo, a lijepo je to što se ova tradicija održava. " - rekao je don Dario Tičić.
Spomen ploču je blagoslovio paški župnik don Božo Barišić.
U prigodnom programu članovi KUD-a Družina Šime Meštrović, Zoran Fabijanić i Ante Kurilić Viola izveli su dio Paške robinje.
Postavljanje spomen ploče na Dominikanskom trgu bio je jedan od programa obilježavanja Dana Grada Paga. Nakon prigodne svečanosti u Zbornoj crkvi Marijinog uznesenja održana je sv. misa, a na Trgu Petra Krešimira IV. održan je nastup Gradske glazbe Pag.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK