slusaonica01
livestream01

Radio Pag Kip Solar postavljen na Staroj rivi u Pagu

Kip Solar postavljen na Staroj rivi polako postaje novi simbol grada Paga. Kip je izradio akademski kipar Tomislv Kršnjavi koji je izradio i kip "Paška čipkarica", postavljen 2010. godine na Dominikanskom trgu.
"Kip Solar postavili smo jer je proizvodnja soli obilježila grad Pag i po soli je Pag bio nadaleko poznat," rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić. "Ponosni smo na taj dio paške prošlosti, a kip je postavljen kod nekadašnjih magazina soli i ispred mjesta gdje je prije bila solana."


Kip je lijevan u Ljevaonici Ujević iz Zagreba. To je prikaz radnika koji obavljao posao koji se nazivao žgribanje. Na bazenima se radilo ljeti, u sezoni skupljanja soli. Glavni poslovi bili su nagribanje, žgribanje i punjenje jedrenjaka, velikih kariola (drvenih kolica), a nakon toga vagoneta. Radnici koji su radili na nagribanju odvajali su sol od poplata, dna bazena. Radnici koji su radili na žgribanju skupljali su sol na hrpu. S hrpe se sol stavljala u vagonete i to se smatralo najtežim poslom. Na tom poslu radili su mlađi i najjači muškarci. Mnogi radnici koji su radili na nagribanju i žgribanju dolazili su na posao prije zore kako bi glavni dio posla obavili prije podneva, jer je tada vrućina bila gotovo nepodnošljiva. Oni koji su radili na punjenju vagoneta, međutim, morali su raditi u vrijeme dok je vozio vlakić, u Pagu nazvan lokomotiva. Najpopularniji radnik na bazenima soli bio je vodar koji se, među ostalim, brinuo da radnici redovito dobivaju svježu vodu. U sezoni skupljanja soli u solani je radilo i do 500 radnika.
Izgradnjom pogona na proizvodnju soli na predjelu Svilno, u solani je prestala proizvodnja soli na bazenima i od tada više nije bilo potrebe za sezonskim radnicima, onima koji nagribaju, žgribaju i pune vagonete.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK