slusaonica01
livestream01

Radio Pag Letinice

Kovilje, na paškom dijalektu letinica, biljka je koja u vrijeme cvjetanja, u svibnju i većem dijelu lipnja, ukrašava otočni krajolik. Nekada je cvjetanje letinice, kao i cvjetanje cvijeća sv. Ivana, bio znak dolaska ljeta. Posebno je lijep prizor kada Sunce u rano jutro i kasno poslijepodne obasja polja letinica. Letinica raste na cijelom otoku Pagu, uglavnom na livadama. Na otoku Pagu letinica se koristila za izradu suhih cvjetnih aranžmana, jer kada se osuši, može dugo trajati.

Nakon sušenja, bijeli paperjasti izdanci se saviju tako da cvjetni aranžman dobije neobične oblike. U Pagu su letinice djeca koristila za razne igre. Najpopularnija igra bila je slaganje čvrsto složenog buketa letinica koji bi se donjim dijelom umočio u vapno. To se bacalo na stropove i zidove zgrada, posebno škole i kina, gdje bi ostalo zalijepljeno.
Polja letinica oduševljavaju i strance koji ih često slikaju u vrijeme kada zrake Sunca prolaze kroz paučinaste cvjetove letinca. Ova lijepa biljka spada u rod trava, a može narasti do metra visine, no kako je na livadama uglavnom lagano nagnuta, njezina visina ne dolazi do izražaja. Ima do pola metra velik cvijet i na livadama se letinice mogu zamijetit samo u vrijeme cvjetanja. Prije i poslije cvjetanja one se oblikom, bojom i općim izgledom, uklope među ostale trave.

0
0
0
s2smodern

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK