slusaonica01
livestream01

Trideset godina od obrane Paskog mosta

Koncem rujna 1991. godine na području tadašnje Općine Pag nalazio se velik broj izbjeglica i prognanika koje su zbrinjavali tadašnja SO Pag i Crveni križ. Zbog pomorske blokade, bilo je problema u opskrbi osnovnim namirnicama, a bilo je problema i u opskrbi električnom energijom. Do Paga su tih dana dolazile razne informacije, a često i dezinformacije, o onome što se događa u Zadru i okolici Zadra.

Tako se, među ostalim, koncem rujna pojavila informacija kako su prema Pagu, iz smjera Slivnice, krenuli tenkovi JNA. Zbog toga je organiziran raspored evakuacije žena i djece, ako evakuacija zatreba, a branitelji su bili spremni na obranu Paga od napada JNA i pobunjenih Srba. U tim teškim, ratnim okolnostima, raspravljalo se što napraviti ako tenkovi JNA doista prijeđu Paški most. Na sreću, to se nije dogodilo. U to vrijeme, sjeverni dio Masleničkog ždrila, što znači i Maslenički most, kontrolirali su pobunjeni Srbi i JNA. Zbog toga je Paški most bio jedina prometna spona između kontinentalnog i priobalnog dijela Hrvatske. Preko Paškog mosta prelazili su kamioni s hranom, raznom opremom i oružjem prema Dalmaciji. Upravo zbog toga JNA i pobunjeni Srbi su pod svaku cijenu pokušali uništiti Paški most. Na mostu su, već od prvih saznanja za planove JNA za rušenje Paškog mosta, stalno dežurali policajci iz Policijske postaje Pag. Prvi napad na Paški most zrakoplovima JNA dogodio se 3. listopada 1991. godine. Napadi su se nastavili 4. i 6. listopada 1991. godine. U napadu 4. listopada, Paški most je pogođen raketom. Most je bio probušen, ali ne i strušen. Osim Paškog mosta, agresorska JNA zrakoplovima je napadala i trajekte, luku Žigljen i Prizna, a zatim i luke u Ždrilu i naselje Miškovići. Najjači napad na Paški most dogodio se 8. studenog. Tada je Paški most jednom i pogođen. Branitelji su, pokazujući nevjerojatno junaštvo, oborili tri neprijateljska zrakoplova i napad je odbijen. Tako je obranjen Paški most, ali i otok Pag i glavna cestovna komunikacija između južne i sjeverne Hrvatske. Glavni teret i bitku za Paški most podnijela je postrojba raspoređena oko Paškog mosta koja se u kratkom vremenu reorganizirala iz pješaštva u protuzračnu obranu. U taj zahtjevni posao bili su uključeni načelnici vodova i službi, Ured obrane, Centar za obavješćivanje, Krizni štab, policija, privatne tvrtke i branitelji s cijelog otoka Paga. Nakon 8. studenoga 1991. godine više nije bilo pokušaja napada na Paški most. Paški most obranjen je zahvaljujući junaštvu paških branitelja, a obrana Paškog mosta uvelike je utjecala na daljnji razvoj događaja u Domovinskom ratu u korist Republike Hrvatske.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK