slusaonica01
livestream01

pag zene

Ravnopravnost žena i muškaraca u gradu Pagu dostigla je razinu kada se može reći kako je ta ravnopravnost i više od ravnopravnosti i veliki iskorak u maloj i tradicionalnoj otočnoj sredini. U Pagu su žene oduvijek imale važnu ulogu, brinule su se o obitelji, o domu, radile su kao službenice, obrađivale polja, pravile paški sir, šivale čipku, a u Pagu postoji i izreka kako "žena drži takujin", što znači kako žene raspoređuju novac, odnosno upravljaju obiteljskim poslovima.

Međutim, usprkos svemu tome, žene su uvijek bile u drugom planu, u sjeni svojih muževa ili muškaraca općenito. No, na početku 21. stoljeća dogodio se zanimljiv preokret. Žene su, naime, preuzele mnoge odgovorne dužnosti. Žene vode brojne institucije u Pagu, Dječji vrtić Paški mališani (Ljubica Fabijanić), Osnovnu školu Jurja Dalmatinca (Željka Zubović), Srednju školu Bartola Kašića (Marija Pećirko), Čistiću Pag (Ana Bukša), Turističku zajednicu grada Paga (Vesna Karavanić), Radio Pag (Dijana Vuleta), Gradsku knjižnicu (Ljiljana Festini), Gradsko društvo Crvenog križa Pag (Helena Grubišić). U Gradskom vijeću Grada Paga, od trinaest vijećničkih mjesta, šest je vijećnica (Jasna Magaš, Ana Kuković Burgelott, Barbara Kurilić, Ana Šćiran, Vesna Fabijanić i Mirjana Tičić). Uz to, Gradsko vijeće ima predsjednicu, Jasnu Magaš. Od četiri pročelnička mjesta u gradskoj upravi Grada Paga, tri vode žene (Sanja Bukša, Ana Šupraha i Marija Radoslović). Žene su, u potpunosti ili u većem dijelu, popunile radna mjesta u Dječjem vrtiću Paški mališani, Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca i Srednjoj školi Bartola Kašića. Uz to, mnoge žene imaju vlastite obrte raznih djelatnosti i aktivne su u raznim udrugama. Za malu otočnu sredinu kao što je Pag, velik angažman žena u svim područjima života može djelovati iznenađujuć, no zapravo nije. Obrazovane, odlučne žene izašle su iz sjene muškaraca i došle u prvi plan smatrajući kako imaju što reći i napraviti. Zanimljivo je kako je u Pagu to dobro prihvaćeno, što ukazuje kako se u Pagu dogodila i promjena u načinu razmišljanja, odnosno kako je konzervativnost, koja se redovito vezivala za grad Pag, barem u pitanju ravnopravnosti spolova, definitivno stvar prošlosti.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK