slusaonica01
livestream01

Hrvatski sabor 1991

U ponedjeljak, 7. listopada 1991. godine agresorska Jugoslavenska narodna armija je zrakoplovima bombardirala povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, sjedište Vlade Republike Hrvatske, u kojima je bilo tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Cilj napada bio je ubiti hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i uništiti političko vodstva Hrvatske.

U takvim, ratnim okolnostima, dan kasnije, 8. listopada 1991. godine održana je povijesna sjednica Hrvatskog sabora. Zbog mogućih novih napada na Zagreb, sjednica je održana u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu. Sabor Republike Hrvatske tada je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ i utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje federacije, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. Odluka Sabora donesena je nakon što je 7. listopada istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Na zahtjev Europske zajednice, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem, 7. srpnja 1991. godine donesena je Brijunska deklaracija na temelju koje je stupanje na snagu Ustavne odluke bilo odgođeno za tri mjeseca. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore. Pokušaj likvidacije vodstva Republike Hrvatske nije uspio i Hrvatska se nastavila boriti i na kraju se izborila za svoju samostalnost.


Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK