slusaonica01
livestream01

Pag Zimske temperature zraka iznad prosjeka

Prema podacima DHMZ, u siječnju je na Pagu prosječna temperatura zraka 7, 2 stupnja, a u veljači je 7, 6 stupnjeva. Prosječna količina oborina u siječnju je 77,2 mm/m2, a u veljači 67,7 m2. Međutim, ove godine u siječnju i dosadašnjem dijelu veljače dnevne temperature zraka na otoku Pagu su oko 5 stupnjeva iznad prosjeka, a količina oborina je znatno ispod prosjeka.

Topla zima utječe na razvoj vegetacije na otoku, tako da se na livadama pojavljuje svježa, zelena trava, a na mnogim područjima već ima proljetnog cvijeća, na primjer ljubica koje uobičajeno cvjetaju u ožujku. Uz to, već se može pronaći jestivo i na otoku Pagu omiljeno bilje, kao što su šparoge, mlic i žutenica. Zima 2021./2022. vjerojatno će ostati zabilježena u meteorološkim kronikama kao jedna od najtoplijih u posljednjih sedamdesetak godina. Meteorolozi procjenjuju kako će još oko dva tjedna temperature zraka biti iznad prosjeka. Međutim, upozoravaju voćare, vinogradare i maslinare da razmisle o rezidbi, kako to ne bi napravili prerano. Napominju kako se još uvijek može dogoditi prodor hladnog zraka sa sjevera, što bi moglo nanijeti štete u maslinicima, vinogradima i voćnjacima.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK