slusaonica01
livestream01

Susa bi se mogla nastaviti i na jesen

Prema najnovijoj dugoročnoj prognozi za jesen AccuWeathera iz SAD-a, veći dio jeseni mogao bi biti iznadprosječno topao, a sušno razdoblje bi se moglo nastaviti. Predviđa se da bi u prvom dijelu jeseni na području Europe, uključujući njezin istočni dio, a posebice područje Balkana, moglo biti nekoliko toplinskih valova. Jesen bi, prema toj prognozi, mogla biti iznadprosječno topla i sušna.

Sušno razdoblje na području otoka Paga traje mjesecima. Do prije pedeset godina, ovako dugotrajno sušno razdoblje, nekim dijelovima otoka donijelo bi blagodat, a na drugim dijelovima otoka zbog suše bi nastali veliki problemi. Na području grada Paga, višemjesečna suša omogućila bi najmanje dvije, a vrlo vjerojatno i tri berbe soli i moguću rekordnu proizvodnju soli. Međutim, na području Povljane, Kolana i Novalje, na kojima se velik dio stanovništva bavio poljoprivredom, zbog suše bi nastali ozbiljni problemi i veliki gubici. No, vremena su se promijenila. Glavni problem povezan sa sušom na otoku danas je održavanje redovite vodoopskrbe. Za sada otok Pag dobiva dovoljno vode iz Vodovoda Hrvatsko primorje Južni ogranak d.o.o. i suša na otoku se jedva osjeti. Prema dugoročnoj prognozi AccuWeathera, tek u drugoj polovoci jeseni moglo bi doći do porasta padalina. U AccuWeatheru navode kako se, ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, povećava mogućnost formiranja Medicane, netropske oluje koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Oluja Medicane mogla bi donijeti jake vjetrove i jaku kišu. Izraz Medicane kombinacija je riječi Mediteran i hurricane.

„To bi mogla biti jedina nada za olakšanje od suhoće. Ako se to ne dogodi, suša na Balkanu potrajat će do dugo u jesen,navode u AccuWeatheru.

U AccuWeatheru navode kako se veći dio Europe bori s rekordnim vrućinama, sušom i požarima. Zapadna Europa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih lipanjskih toplinskih valova dosad, a vrućina se dodatno pojačala u srpnju. Očekuje se da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend u zapadnoj i središnjoj Europi tijekom većeg dijela jeseni. Jesen bi mogla biti topla, a prijelaz prema normalnim temperaturama bit će spor.

Očekuje se da će se dominantno područje visokog tlaka, koje je dovelo do ekstremnih toplinskih valova tijekom ljeta, zadržati i u prvom dijelu jeseni. To znači da će temperature biti u prosjeku 1 do 2 Celzijeva stupnja iznad normalnih razina u većem dijelu zapadne i srednje Europe. Predviđa se da će tek u studenom u većem dijelu Europe temperature zraka doći u granice višegodišnjeg prosjeka i normale.

Podaci koje je Europski opservatorij za sušu objavio u srpnju pokazuju da se više od 60% Europe suočilo s uvjetima suše. Suša je utjecala na proizvodnju energije, poljoprivredu, riječni prijevoz, prijevoz robe i korištenje vode. U AccuWeatheru navode da mogućnost za veću količinu oborina, što bi spriječilo sušu u regijama koje su njom najviše pogođene, nisu velike. Dugotrajna suša nastavit će stvarati probleme u opskrbi hranom i vodom.

Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u rujnu i početkom listopada na jugu, vjerojatno će se nastaviti i tijekom jeseni, navode u AccuWeatheru.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK