slusaonica01
livestream01

Tomislav Krsnjavi u Gradskoj knjiznici Pag

Gost Gradske knjižnice Pag bio je Tomislav Kršnjavi, akademski kipar, autor kipova "Paška čipkarica" i "Solar". Kipara Tomislava Kršnjavija pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice Pag Ljiljana Festini i zahvalila mu na dolasku. U Paškom kutku Gradske knjižnice, kipar Kršnjavi je govorio o svojem radu, a posebno o onome što je napravio u Pagu.

Među ostalim, Kršnjavi je pojasnio kako je razvio zamisao o izradi kipa "Paška čipkarica".
"Početna točka, recimo da je to bilo sjeme tog rada, bio je trenutak kada čipkarica izvlači konac, to je odredilo položaj ruku i od toga je sve krenulo dalje, kompozicija je počela tim trenutkom, položaj ruku odredio je sve druge pojedinosti. Na kipu Paška čipkarica nastojao sam postići dinamiku, kako ne bi sve bilo simetrično, jer bi to djelovalo ukočeno, tako da su koljena čipkarice malo pomaknuta u stranu, a u stranu je malo pomaknut kušin, što ostavlja dojam pokreta i daje dinamiku," rekao je Kršnjavi.
Kršnjavi je rekao kako bi bilo dobro, na trgu na kojem se nalazi kip "Paška čipkarica", napraviti podlogu s motivom paške čipke, te kako bi, na budućem trgu na Staroj rivi, uz kip "Solara", bilo dobro urediti stilizirane arđine. Kršnjavi je najavio projekt o kojem je razgovarao s gradonačelnikom Grada Paga Antom Fabijanićem, a to je izrada Križnog puta u Starome gradu. Kršnjavi je odgovarao na pitanja nazočnih, a druženje u Paškom kutku Gradske knjižnice Pag proteklo je u ugodnom ozračju.


Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK